25.05.2022 |
Viure als Pirineus

Formatgeries i sostenibilitat: reptes i oportunitats

La sostenibilitat ambiental, social i econòmica garanteix el desenvolupament dels sectors vinculats a la producció i a la transformació agroalimentària de caràcter artesà. En el cas del formatge artesà, la sostenibilitat és un element cada vegada més atractiu per als consumidors i ha d’esdevenir un valor indissociable de l’activitat. En aquest sentit, el divendres dia 14 de maig se celebrarà una jornada tècnica en línia, organitzada pel Departament d'Agricultura, i adreçada als especialistes del sector.
Alumnes de l'Escola Agrària del Pallars elaborant formatges, en una imatge d'arxiu. (Horitzontal)
Alumnes de l'Escola Agrària del Pallars elaborant formatges, en una imatge d'arxiu.
Formatgeries i sostenibilitat: reptes i oportunitats

L’ús eficient i sostenible de l’energia i de l’aigua, les mesures de reducció i reutilització de residus, l’economia circular, la protecció de la biodiversitat, l’adaptació i lluita contra la crisi climàtica, el desenvolupament social i professional de les persones que treballen al sector o el benestar animal són algunes de les qüestions que les formatgeries artesanes han d’abordar de manera decidida i responsable. En aquesta jornada donarem eines i exemples per fer que les formatgeries artesanes siguin més sostenibles.

Formatgeria de Gavàs

Programa de la jornada

16.30 h Presentació de la jornada Sr. Josep Martí i Ninot, president d’ACREFA.

16.40 h La sostenibilitat, un repte essencial per a les petites produccions agroalimentàries Sr. Josep Maria Canyelles i Pastó, expert en responsabilitat social.

17.30 h Territori i paisatge; Can Mimó, ramat de bosc i formatger Sr. David Sàez i Aragay, projecte Life Montserrat, Fundació Catalunya-La Pedrera. Sra. Merlès Martínez i Montserrat, Can Mimó, pastors i productors artesans.

17.50 h Responsabilitat social: compromís i inserció laboral Sr. David Morera, responsable de la Formatgeria Muuu Beee. Sr. Moi Solà, responsable del Servei d'Inserció de la Fundació MAP.

18.10 h Economia circular; l’experiència de Làctics l’Esquella Sra. Isabel Guash i Prats, copropietària de Làctics l’Esquella.

18.30 h Presentació de CalcPEFDairy, eina pel càlcul de la petjada ambiental del formatge Sr. Joan Colón Jordà, coordinador científic del CT BETA – UVic. Sr. Daniel Egas Galarza, investigador del CT BETA – Uvic.

18.50 h Anàlisi i propostes per a la millora de l’eficiència energètica Sr. Albert Floresví i Aubia, enginyer especialista en energies sostenibles.

19.10 h Ergonomia a la formatgeria: benestar, motivació i productivitat Sra. Begoña Landajo Villalain, investigadora, Cadena alimentària eficient i sostenible, Azti.

19.30 h Torn obert de paraules

20.00 h Cloenda de la jornada

Aquesta jornada es realitza en línia. Us hi podeu inscriure mitjançant l’enllaç que trobareu a l’apartat d’Inscripcions. El dia abans de la jornada rebreu l’enllaç d’accés a l’aula virtual des d’on podreu seguir-la. Inscripcions La jornada és gratuïta, es pot inscriure a través de RuralCat: ruralcat.gencat.cat/inscripcionspatt Per a més informació podeu contactar amb ACREFA ([email protected])

Formatgeries i sostenibilitat: reptes i oportunitats
Comentarios