AGRICULTURA I RAMADERIA

Els cultius de producció ecològica es dupliquen en 6 anys i ja arriben a les 257.000 hectàrees

Tot i que l’any 2020 va ser un any marcat per la pandèmia, la producció ecològica de Catalunya ha continuat creixent i diversificant-se
Teresa Jordà roda de premsa agricultura ecològica
photo_camera Teresa Jordà presentant les dades de producció agrària ecològica a Catalunya /govern.cat

“En un any marcat per la pandèmia, la producció ecològica a Catalunya continua creixent i diversificant-se, i deixa clar que la transició cap a sistemes alimentaris més sostenibles és una realitat i representa també una enorme oportunitat”. Ho ha explicat la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, a la roda de premsa en què s’han presentat les dades de producció agrària ecològica a Catalunya 2020.

Per la seva banda, el president del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), David Torrelles, que ha presentat el detall de les dades, ha destacat que “la producció ecològica ha resistit l’embat de la crisi sanitària, i tanca l’exercici de 2020 amb més operadors ecològics, més superfície certificada, més explotacions ramaderes i més indústria agroalimentària”. Torrelles ha subratllat que “l’alimentació bio es confirma com la gran alternativa sostenible i de futur del món agroalimentari”.

Les dades i els resultats del CCPAE també confirmen aquesta tendència positiva, amb un creixement d’un 15,83% de les facturacions de productes agraris ecològics l’any 2019 (darrer exercici econòmic comptabilitzat) respecte de l’any anterior, que arriben pràcticament als 808 M€.

Durant l’any 2020, els operadors inscrits també s’han incrementat un 8,39% respecte de l’any anterior, fins als 4.496. Per tipus d’activitat, destaquen  l’augment de productors vegetals, que han crescut un 12,92%; i dels importadors, un 8,2%. Per la seva banda, els elaboradors van créixer un 5,05%; els comercialitzadors, un 3,16%, i els productors ramaders un 2,54%.

En relació amb la superfície de cultius ecològics, en 6 anys s’ha duplicat i aquest 2020 ha crescut un 12% fins a arribar gairebé a 257.000 hectàrees. Aproximadament la meitat d’aquesta superfície és a la província de Lleida, que ha tingut un increment del 18.8% durant l’any 2020. L’augment més important ha estat en la vinya amb un 27,51%, seguit de fruiters (+18,01%) i pastures, prats i farratges (+11,94%). També han crescut força el guaret, l’adob verd i l’erm (+9,48%) i el cultiu de fruita seca (+7,79%).

ramaderia-vaques

En ramaderia, l’evolució del sector ecològic fa evident un clar creixement els darrers anys, i l’any 2020 ha tancat amb 1.017 explotacions (+4,74%). Destaquen els creixements a l’apicultura (+20%), el cabrum de llet (+14,29%) i el vaquí de llet (+12,5%). També continuen creixent l’avicultura de carn (+10,53%), l’equí (+9,73%) i el vaquí de carn (+5,12%). El sector ramader majoritari és el vaquí de carn amb més de la meitat de les explotacions.

Pel que fa a les activitats agroalimentàries ecològiques, continuen en línia ascendent (+6,49%). Catalunya és la regió amb més operadors transformadors, comercialitzadors i importadors i ha mantingut aquesta posició des dels començaments del desenvolupament del sector ecològic a Espanya. Totes augmenten en general, però destaquen els creixements de l’envasament i etiquetatge de productes alimentaris (+22,5%), l’elaboració i envasament de te i cafè (+13,64%), la comercialització i/o distribució (+10,81%) i l’elaboració i/o embotellament de vins, caves i escumosos (+10,37%).

Un nou Pla d’acció per donar continuïtat al foment de la producció agroalimentària ecològica

L’any passat va finalitzar el Programa de foment de la producció agroalimentària ecològica a Catalunya 2015-2020. Per aquest motiu, el Departament d’Agricultura està treballant per obrir un procés de participació amb tots els agents sectorials que permeti elaborar un nou Pla alineat amb els objectius del Pacte verd europeu, l’Agenda 2030 i l’estratègia “Del camp a taula”.

La consellera Teresa Jordà ha destacat aquesta aposta decidida per fer créixer encara més les produccions, el coneixement i el consum dels productes agroalimentaris ecològics, especialment a través d’aquest nou Pla d’acció de la producció agroalimentària ecològica 2021-2027. Aquest Pla coincidirà amb l’aplicació del nou marc normatiu europeu per a la producció i l’etiquetatge dels aliments ecològics i servirà per donar continuïtat al creixement de les produccions i el consum dels aliments ecològics a casa nostra.

vinya ecològica

Aquest nou Pla mantindrà mesures destinades a promoure el desenvolupament de les produccions, la innovació, la comercialització, el consum i la comunicació. També n’implementarà de noves i preveu implicar altres departaments i administracions per aconseguir una major efectivitat i transversalitat de les actuacions.

Entre aquests projectes del Programa, la consellera ha fet referència a la Setmana Bio per l’Alimentació Ecològica que el Departament organitza des de l’any 2013. Es tracta d’un esdeveniment que aplega en un programa comú tot un conjunt d’activitats arreu del territori català amb l’objectiu de promoure i donar a conèixer la producció i alimentació ecològiques entre la població.

L’any passat, tot i la situació sanitària, es va poder celebrar la Setmana Bio amb 89 activitats virtuals i activitats virtuals a l’escola, amb molt bona acollida. Aquest any 2021, s’espera que es combinin activitats virtuals i presencials. El projecte s’impulsarà amb una nova campanya publicitària que a més de donar a conèixer la Setmana Bio també ajudi a fer conèixer les particularitats de la producció agroalimentària ecològica.