27.11.2022 |
Viure als Pirineus

LLIBRES

Marcel Fité publica ‘La veritable història del llibreter assassí de Barcelona’

L’escriptor pirinenc publica a Edicions de 1984 una novel·la basada en la revolta liberal de les Bullangues

Marcel Fité Alibri Llibreria
Marcel Fité i Maria Barbal a la presentació a la Llibreria Alibri de Barcelona/Alibri
Marcel Fité publica ‘La veritable història del llibreter assassí de Barcelona’

L’escriptor nargorí Marcel Fité acaba de publicar a Edicions de 1984 ‘La veritable història del llibreter assassí de Barcelona’. La novel·la aporta una nova mirada, distanciada, divertida i suggeridora, d’aquella època convulsa. Narrada per uns personatges que, amb les seves angoixes, les seves lluites i els seus amors, ofereixen al lector una imatge lluminosa i directa d’aquella ciutat tan misteriosa i desconeguda com apassionant.

La crítica especialitzada ha rebut amb molta satisfacció la nova novel·la de l’escriptor pirinenc. Lluís Tort, al Punt Avui, l’ha qualificat de “molt ben narrada, travada i documentada”. Per la seva banda, l’escriptor peramolí, Josep Espunyes, ha dit que “la novel·la suposa una gran aportació cultural de la Barcelona del XIX”. Espunyes la qualifica de “gran novel·la culta, amb molt ritme, que fa de bon llegir i amb un desenllaç inesperat”.

Presentacions

Aquest dimecres, 12 de febrer, Marcel Fité va presentar ‘La veritable història del llibreter assassí de Barcelona’ a la Llibreria Alibri de Barcelona, acompanyat de l’escriptora pallaresa Maria Barbal. El pròxim 20 de febrer ho farà a la Llibreria Caselles de Lleida. Al març, Josep Espunyes l’acompanyarà a les presentacions que tindran lloc el 7 de març a l'ajuntament d'Oliana; el dia 14 al Casino de Peramola; i el dia 21 a la sala Polivalent de Coll de Nargó.

La Barcelona oprimida, convulsa i revolucionària

La Barcelona tràgica del comte d’Espanya, la de les bullangues i la de la crema dels convents, la Barcelona oprimida, convulsa i revolucionària, la ciutat menestral, laboriosa, pacífica i religiosa, esclatà amb un foc i una fúria incontenibles el dia 25 de juliol de 1835. L’evocació expansiva d’aquells esdeveniments va fer córrer molta tinta i un dels textos literaris que es va fer ressò d’aquell rerefons revoltat i incendiari, amb una notable propagació al món cultural europeu, va ser, sens dubte, el relat de la llegenda del llibreter assassí de Barcelona.

El llibre parteix de la llegenda de la Barcelona del siglo XIX, que fou reescrita per Gustave Flaubert o Jules Janin, i la reelabora amb ironia per fer reviure les Bullangues, la ciutat que crema de forma cíclica contra el poder

Des que va aparèixer publicat a la Gazette des Tribunaux l’any 1836, diversos autors, com ara Gustave Flaubert o Jules Janin i encara alguns altres, en van oferir les seves versions particulars.

Marcel Fité El Periòdic d'Andorra

(Foto: Marcel Fité/El Periòdic d'Andorra)

El perfil

El poeta, lingüista i pedagog, Marcel Fité Argerich, nascut a Coll de Nargó l'any 1949, es va llicenciar en Filologia Catalana a la Universitat de Barcelona. Ha treballat de professor de llengua i literatura catalanes en diversos instituts. Ha publicat materials escolars i edicions didàctiques d'obres de Manuel de Pedrolo, de Josep Espunyes i de Baltasar Porcel, entre altres. Des del curs 1997-1998 al curs 2004-2005 va ser el cap de Normalització Lingüística de l'ICE de la UB i fins fa poc (curs 2008-2009) ha treballat a l'IES Apel·les Mestres de l'Hospitalet de Llobregat. Ha participat també en diversos grups de recerca i en l'organització de congressos relacionats amb l'ensenyament de la llengua.

Guardonat amb el Premi Les Talúries l'any 1997 amb el recull de narracions Històries de vetllador, i amb el Premi Manuel Cerqueda i Escaler l'any 2002 amb la novel·la 'El carrer dels Petons', i amb 'Escacs d'amor i de mort' (Edicions Salòria) l'any 2016.

Marcel Fité va ser col·laborador a la desapareguda revista Pirineu Actual i actualment és membre del consell de redacció i col·laborador de "Lo Banyut" i de "Llengua Nacional" i col·labora a la revista Cadí-Pedraforca, en les quals ha publicat nombrosos articles i entrevistes relacionats amb el món dels raiers.

 

Marcel Fité publica ‘La veritable història del llibreter assassí de Barcelona’
Comentarios