Com veig el futur de l’Aran

Amb motiu del 15è aniversari de VIURE ALS PIRINEUS l'alcalde de Vielha, Juan Antonio Serrano, ens parla de com veu el futur de l'Aran

Vielha
photo_camera Juan Antonio Serrano, alcalde de Vielha

El futur de la Vall d’Aran és difícil de predir, hem de pensar en l’economia i en un encaix institucional amb la resta d’administracions. Respecte als encaixos institucionals, crec que és el moment d’aprofitar els canvis legislatius que sens dubte es produiran en un futur pròxim i cercar una situació en la qual l’Aran pugui decidir el seu futur i se senti còmoda, cosa que actualment no succeeix.

En l’aspecte econòmic, sens dubte la història de l’Aran en l’àmbit turístic ha estat i és una història d’èxit, però tenim qüestions de molta importància que ens afectaran i hem d’estar preparats si volem construir un futur esperançador. Aquests problemes són el canvi climàtic i la falta d’inversions, tant per part de l’Estat com de la Generalitat. Cal millorar sense falta les infraestructures viàries les infraestructures, tant els accessos a la nostra Vall com les comunicacions internes.

Aran depèn excessivament d’un monocultiu econòmic, basat en el turisme, però si no es fan inversions en infraestructures, la competitivitat de la nostra Vall en altres sectors ja és mínima i ho serà més encara.

Aquests problemes no afecten tan sols a l’Aran, sinó també tot el Pirineu. És urgent la millora de totes les carreteres i l’apertura de noves vies com ara el túnel de la Bonaigua que donaria sortida i entrada a dues comarques com els Pallars i les situaria a Europa a través de França.

S’hauria de millorar també l’eix Pirinenc, importantíssim per poder comunicar les diferents comarques dels Pirineus, tan properes i a la vegada tan allunyades. Per últim, la carretera N-230, sobretot en el seu tram des d’Areny fins al Túnel de Vielha, on el tràfic de camions és molt important i va en augment, és una actuació que s’hauria de portar a terme immediatament.

Són obres amb un gran cost però necessàries per ser competitius en una economia com l’actual. La nul·la inversió en carreteres sobretot en la part muntanyosa,  des que es van construir, pesa com una llosa sobre l’economia tant de la Vall d’Aran com de la resta del Pirineu.

L’altre factor que hem d’abordar és el canvi climàtic que sens dubte ens afectarà i molt. És un aspecte a tenir en compte per part tant de les institucions com dels empresaris,  per saber quines inversions s’han de fer i cap a on adreçar-les. En definitiva, l’Aran té al davant reptes de futur importants que només podrà abordar des de la transversalitat i la implicació de totes les administracions i els sectors econòmics i socials.

Més a Especial 15è Aniversari