Des de l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC) volem felicitar a VIURE ALS PIRINEUS pel seu 15è aniversari, i molt especialment al seu editor, Marcel·lí Pascual. Per una vegada, deixeu-me’l felicitar personalment primer a ell, perquè des dels inicis de la revista va confiar en l’associació; perquè quan fa deu anys vaig ser escollit President va acceptar formar part de la Junta, baixant sempre a les reunions. Uns anys que, tot i la dura crisi que llavors començava, ens vam permetre pensar en gran, tenir una visió de futur per l’associació, professionalitzar-la i, gràcies a un equip de Junta generós i potent, passar de menys de cent mitjans associats als tres-cents actuals, amb associats d’arreu dels territoris de parla catalana, des d’Andorra a Alacant, de Menorca a la Franja de Ponent, i de totes les comarques catalanes.
Felicitats també perquè, quinze anys enrere, pensar que una publicació gratuïta arrelaria a l’Alt Urgell semblava impossible. Una comarca que la conec molt bé, ja que els meus pares i germà són fills de l’Alt Urgell i des de fa molts anys hi passem molts caps de setmana i vacances, ens veiem amb la família escampada per arreu de la comarca i donem vida a un petit poble que mira a la Seu d'Urgell des de l’ermita de Sant Quiri i que, ho he de dir, les administracions ignora.
Amb esforç, constància i complicitats, poc a poc l’editor i els treballadors han aconseguit crear un mitjà de referència, que gaudeix de bons col·laboradors, els lectors cada mes la busquen i, el més important, el comerç i els anunciants hi creuen.
De fet, els experts internacionals ens expliquen que en els països més avançats, com Gran Bretanya, USA..., les institucions, les empreses i la ciutadania, aposten cada vegada més per ajudar als mitjans de proximitat, perquè consideren que, amb la pèrdua de credibilitat dels grans grups de comunicació i la irrupció a les xarxes de les notícies falses, els mitjans de proximitat són claus per mantenir una societat ben informada, cohesionada i arrelada al territori.
És en aquest sentit que voldria animar als comerços, empreses i institucions de la zona, a que aposteu pels mitjans de proximitat –al que més us faci confiança–, anuncieu-vos-hi, patrocineu una secció, doneu suport a un esdeveniment o acte cultural, social... que pugi impulsar un mitjà d’informació del vostre territori. I no cal dir, els lectors quan llegiu la revista, que és gratuïta, mireu qui s’anuncia i agraïu-li anant-hi a comprar.
L’AMIC, que celebrem aquests dies el 20è aniversari, és una associació formada per tres-centes capçaleres, 134 publicacions impreses, i 166 digitals, amb unes dades d’audiència de milions de lectors que demostren la vitalitat i la força dels mitjans de proximitat del nostre país. Una associació que estem a Barcelona, al carrer Gran Via de les Corts Catalanes, bé potser ara el nom hauria de ser Gran Via sense Corts Catalanes. El que si que us puc dir és que no estem al número 155, sinó al 612. Un record pels detinguts i els que han d’estar a l’exili.
Deixeu-me acabar amb les paraules que en motiu de la nostra assemblea ens va adreçar el president Carles Puigdemont, que abans de President, és periodista: “Estic convençut que vosaltres ens ajudareu també a què, com a país, puguem fer un gran pas per continuar fent de Catalunya un territori culte, un territori informat, un territori per tant democràtic.” En aquest sentit al Pirineu –des de Sort, La Seu...– tenim bons exemples, uns d’ells ho són Edicions Salòria i VIURE ALS PIRINEUS, per molts anys!
Acabo amb un segon final, que vol enviar tot el suport a les Institucions Catalanes i les persones que les representen i una abraçada a tots els veïns i veïnes del meu poble de l’Alt Urgell, fent-ho amb una mica d’humor a l’estil Polònia: “Visca els Pirineus, i Berén més”. Per molts anys!
Josep Ritort i Ferrús (Berén). Secretari general de l’AMIC