NOU GOVERN DE LA GENERALITAT

Ensenyament nomena els directors dels Serveis Territorials i oblida l'Alt Pirineu

El nou govern haurà de desplegar la llei de Vegueries. Actualment no hi ha cap seu de serveis territorials de cap departament ubicada a l'Alt Pirineu, totes són a Lleida i mantenen una estructura organitzativa totalment provincialista

bargallo-1.png_191393041
photo_camera Josep Bargalló, nou Conseller d'Ensenyament/gencat.cat

El conseller d'Ensenyament, Josep Bargalló, ha designat vuit directors dels diferents Serveis Territorials i cinc directors adjunts, uns nomenaments que entraran en vigor un cop estiguin publicats al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). Entre aquests nomenaments, però, no hi figura cap director de Serveis Territorials d'Ensenyament a la vegueria de l'Alt Pirineu. 

Actualment no hi ha cap seu de serveis territorials de cap departament ubicada a l'Alt Pirineu, totes són a Lleida i mantenen una estructura  organitzativa totalment provincialista. Ara fa uns anys, algunes veus governamentals van adduir motivacions pressupostàries per desmantellar la incipient estructura territorial desplegada a l'Alt Pirineu. Aquells mateixos arguments però, mai es van aplicar als altres territoris, ni a les Terres de l'Ebre i tampoc a la Catalunya Central. No estem parlant d'engreixar l'Administració, ni de contractar més personal i tampoc d'incrementar els càrrecs de confiança política. Es tracta únicament d'una qüestió de voluntat política, perquè el cost econòmic d'aquesta operació és zero. Els directors i directores dels serveis territorials dels departaments del govern són per llei treballadors públics, funcionaris de nivell A que ja ocupaven la seva plaça a l'Administració.

Nomenaments

Francesc Ballester és el nou director dels Serveis Territorials del Baix Llobregat; Pere Masó, del Maresme-Vallès Oriental; Montserrat Domingo, de Barcelona-Comarques; Martí Fonalleras, de Girona; Dolors Collell, de la Catalunya Central; Jesús Viñas, del Vallès Occidental; Carles Vega, de Lleida; i Montserrat Perelló, de les Terres de l'Ebre.

Baix Llobregat
Francesc Ballester, nascut a Molins de Rei el 1960, assumeix la direcció dels Serveis Territorials del Baix Llobregat. És diplomat d'EGB i llicenciat en Geografia i Història a la Universitat de Barcelona. Ha estat mestre a l'escola pública i a la concertada, director de centre, coordinador territorial d'Inspecció i fins el passat mes de maig era el cap adjunt d'Inspecció al Servei Territorial. 

Carme Ortonobes, nascuda a la Seu d’Urgell el 1960, serà la nova directora adjunta del Baix Llobregat. És diplomada en professorat d'Educació General Bàsica, especialitat de ciències, per l'Escola Universitària de Barcelona, i també llicenciada en Humanitats. Dedicada a l'ensenyament des del 1982, ha treballat a primària i a secundària, on ha desenvolupat diferents càrrecs.

Maresme-Vallès Oriental
Pere Masó ha estat nomenat director del Maresme-Vallès Oriental. Nascut a Palamós el 1960, Masó és llicenciat en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona i fins ara era director de l'Àrea de Servei d'Educació i Territori del Consorci d'Educació de Barcelona. Té experiència com a director dels instituts El Palau, de Sant Andreu de la Barca, i Fòrum 2004, de Sant Adrià del Besós. També ha estat formador del professorat del Departament d'Ensenyament. 

La directora adjunta del Maresme-Vallès Oriental és Lourdes Gil (Badalona, 1963). És llicenciada en Comunicació Audiovisual, diplomada en Magisteri de ciències i matemàtiques i mestra de català. Ha estat directora de l'Institut Els Roures de Dosrius des del curs 2009 i fins a l'actualitat i compta amb una àmplia experiència com a docent en centres de primària i secundària.

Barcelona-Comarques
La nova directora de Barcelona-Comarques és Montserrat Domingo (Igualada, 1974). Llicenciada en Biologia per la UAB i Màster en Polítiques Públiques i Administració, Domingo ha estat professora, coordinadora i directora LIC (Llengua i Cohesió) al Consorci d'Educació de Barcelona. El 2013 va obtenir el VII Premi Conviure Catalunya per la seva tasca al capdavant del programa pedagògic 'Participem!' sobre l'acollida de nouvinguts.

La directora adjunta dels Serveis Territorials és Judith Barbacil (Vilanova i la Geltrú, 1974). Llicenciada en Història per la UB Barcelona i postgrau en Organització i gestió d'empreses culturals, ha treballat com a docent des del 2013 a l'Institut Francesc Xavier Lluch i Rafecas i a l'Institut Dolors Mallafrè i Ros, de Vilanova i la Geltrú. Del 2007 al 2013, ha estat coordinadora pedagògica de l'Institut F.X. Lluch i Rafecas.

Girona
Els Serveis Territorials de Girona tenen com a nou director Martí Fonalleras (Sant Antoni de Calonge, 1955). És llicenciat en Ciències Químiques per la UAB i catedràtic d'institut. Ha estat professor, cap d'estudis i director de diversos instituts de Girona entre el 1984 i el 2000. Posteriorment, ha exercit a la Inspecció d'Educació de les comarques gironines.

El nou director adjunt al territori és Xavier Vilà (Girona, 1969). Diplomat en professorat d'EGB, especialitat de matemàtiques i naturals. Des de 2012 ha estat director de l'escola L'Olivar Vell-Esclanyà de Begur. Del 2007 al 2015 va ser regidor de l'Ajuntament de Palafrugell i, del 2007 al 2008, conseller del Consell Comarcal del Baix Empordà.

Catalunya Central
Dolors Collell ha estat nomenada directora dels Serveis Territorials de Catalunya Central. Collell (Manlleu, 1960) és llicenciada en Filologia Catalana per la UAB i en Art Dramàtic per l'Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona. Ha estat directora de l'Institut Cirviànum, de Torelló, i de l'Institut La Plana, de Vic. Entre el 2009 i el 2011 va exercir el càrrec de directora territorial de Catalunya Central.

La directora adjunta dels Serveis Territorials és Júlia Estaran (Almacelles, 1961), grau en magisteri per la Universitat de Lleida, mestra de primària a l'escola Montbou, de Santa Margarida de Montbui, des del 2011 i adjunta a la direcció dels Serveis Territorials de la Catalunya Central en l'Àrea per a la Coordinació i la Planificació Escolar del 2009 al 2011. Del 1998 al 2009 va ser directora de l'Escola Garcia Lorca del mateix municipi.

Vallès Occidental
El nou director del Vallès Occidental és Jesús Viñas, nascut el 1960 a Manresa. Llicenciat en Psicologia i Màster en Avaluació de centres educatius, ha estat docent d'educació primària i secundària durant 10 anys. Entre les tasques educatives que ha dut a terme, hi ha la d'inspector, cap de Serveis de Coordinadors de Serveis Educatius i formador en Gestió directiva, avaluació, comunicació i resolució de conflictes. Vinculat als Moviments de Renovació Pedagògica, Viñas és soci fundador de l'Associació de mestres Alexandre Galí de Terrassa.

Lleida
Als Serveis Territorials de Lleida el nou director serà Carles Vega, nascut el 1962 a Flix. Llicenciat en Filologia catalana per la UdL, té el postgrau en Gestió i direcció de centres docents públics per la UOC i el Mestratge en alta funció directiva per l'Escola d'Administració Pública de Catalunya. Va ser director dels Serveis Territorials entre el 2004 i el 2006.

Terres de l'Ebre
Monterrat Perelló ha estat nomenada directora territorial de les Terres de l'Ebre. Nascuda a Tivissa el 1967, és catedràtica d'Ensenyament Secundari i llicenciada en Filologia Catalana per la UB. Ha exercit diferents tasques en docència com a tutora, coordinadora d'ESO, cap del departament i coordinadora LIC.

comentaris