Els Pirineus Orientals es decanten clarament per Marine Le Pen en la primera volta de les eleccions franceses

La candidata de l'extrema dreta s'ha imposat amb el 30% dels vots davant Mélenchon que ha obtingut el 21%

foto_3202389 (1)
photo_camera La líder del Front Nacional, Marine Le Pen, durant el seu discurs a la nit electoral del partit a Hénin-Beaumont el 23 d'abril.

La candidata del Front Nacional (FN), Marine Le Pen, ha fet bons els pronòstics i s'ha imposat aquest diumenge en la primera volta de les eleccions franceses a la Catalunya del Nord. Le Pen ha guanyat amb solvència per davant del candidat de l'esquerra, Jean Luc Melenchon, que ha aconseguit el 21% dels suports del votants inscrits en el departament dels Pirineus Orientals. En tercera posició ha quedat el candidat que disputarà a Le Pen la segona volta, el liberal, Emanuel Macron, que ha rebut el suport del 18'46% dels electors. El quart aspirant amb opcions a la presidència francesa, Francois Fillon, ha obtingut el 17,49% dels suports. Molt lluny ha quedat el candidat de l'actual partit de govern, el socialista Benoit Hamond, que ha obtingut un discret 6% de vots.

No s'han equivocat les enquestes i la candidata de l'extrema dreta francesa, Marine Le Pen, s'ha imposat a la Catalunya del Nord amb una victòria clara. Le Pen li ha tret nou punts al candidat de l'esquerra Jean Luc Mélenchon. En total 80.169 electors del departament dels Pirineus Orientals han votat per la candidata que s'enfrontarà a Emanuel Macron en la segona volta. Un Macron que ha quedat tercer a 12 punts de Le pen.

Destaca la pujada de Jean Luc Mélenchon que ha aconseguit 56.392 vots que l'ha portat a la segona posició, per davant de Macron i del candidat del centredreta, François Fillon que ha obtingut 45.864 vots. La resta de candidats han quedat molt lluny i han tingut un suport residual.

En total estaven cridats a les urnes 347.917 electors d'aquest departament. La participació s'ha situat dos punts per sota de la mitjana del país. En concret han anat a votar 273.933, o el que és el mateix un 78'74% dels que estaven cridats a les urnes. L'abstenció, per tant, se situa en un 21'26%. De tots els vots emesos, hi ha hagut 4.487 en blanc (1'29%), i 2.660 (0'76%) han estat declarats nuls.

La pujada de Le Pen és destacable respecte a les eleccions franceses del 2012, si bé en aquell moment ja destacava. L'ascens del Front Nacional però, ja va quedar palès en les eleccions regionals de 2015 on va aconseguir una forta implantació en el territori, amb la presència de Louis Aliot, vicepresident del FN, i que alhora és company sentimental de Marine Le Pen.

comentaris