ELECCIONS MUNICIPALS

El descens de població provoca la pèrdua de regidors a Bellver de Cerdanya, Canejan i Riu

Bellver de Cerdanya perdrà dos regidors en el nou ajuntament que es configuri després de les eleccions.

XAVIER PORTA
photo_camera Primer pla de Xavier Porta, alcalde de Bellver de Cerdanya/Albert Lijarcio

L'estancament o, fins i tot, la pèrdua de població no és un fenomen nou a les zones rurals de Catalunya, tot i que aquest s'accentua més a l'Alt Pirineu i Aran i les Terres de l'Ebre. Això implica que alguns dels ajuntaments que es constituiran després de les eleccions del 26-M estaran conformats per menys regidors, ja que el padró municipal és el que defineix el nombre de representants de cada consistori.

Deixant de banda les fluctuacions que registren aquest tipus de dades i l'afectació que té la baixa natalitat al conjunt del país, la manca d'infraestructures, la dificultat de trobar feina per als joves que s'han format a fora i volen tornar a viure al Pirineu és un altre dels factors que hi influeix.

Bellver de Cerdanya i la Batllia

Bellver de Cerdanya, situat a mig camí de Puigcerdà i la Seu d'Urgell, és un dels municipis que perdrà dos regidors en el nou consistori que es configuri després dels comicis. D'aquesta manera, es quedarà en nou pel fet de tenir 1.979 habitants empadronats a principis d'enguany, xifra que es queda a les portes dels dos-mil necessaris per poder comptar amb onze representants. El seu alcalde, Xavier Porta (Endavant Cerdanya), diu que porten anys comprovant que la població censada va fluctuant i se situa al voltant d'aquest llindar. A més, té clar que faran "la feina igual" i que la composició de grups polítics que surti de les urnes serà la que marcarà la necessitat de pactes i col·laboració entre ells.

Encara que la disminució de població no es tradueix en una pèrdua de capacitat de gestió dels ajuntaments, ni tampoc té massa incidència a l'hora d'aconseguir que les necessitats del municipi siguin tingudes en compte per administracions més grans, el geògraf Albert Albet creu que sí afecta des del punt de vista de la percepció del seu "estatus de poble", tant per part dels seus veïns com dels representants dels ajuntaments afectats. Tot i això, deixa clar que les dades del padró d'habitants van canviant i Porta ho exemplifica dient que, al seu poble, hi ha qui s'inscriu per la gratuïtat del peatge del Túnel del Cadí i qui opta per no fer-ho per mantenir la fiscalitat que tenen en altres localitats o per triar l'institut on volen portar als seus fills.

Bellver de Cerdanya exerceix un paper de capitalitat sobre els municipis del seu entorn. A més, l'alcalde destaca el paper que tradicionalment ha tingut el municipi de cara a impulsar equipaments per al conjunt d'aquesta zona, que històricament ha estat coneguda com a "Batllia".

Per la seva banda, Albet considera que més enllà de la dificultat d'intentar revertir el creixement vegetatiu de la població, en zones rurals com la de l'Alt Pirineu cal invertir-hi tant en l'àmbit de les telecomunicacions com en el de les infraestructures viàries. A més, també veu la necessitat d'aplicar mesures per aconseguir que activitats econòmiques tradicionals, com ara la pagesia, es preservin de cara al futur. Tot plegat, en un moment on una part dels joves, que han anat a formar-se fora de casa seva, se senten atrets per veure "altres estils de vida".

A més de Bellver de Cerdanya, a la comarca també perd dos regidors, i es queda amb tres, el municipi de Riu de Cerdanya. La disminució de representants també afecta municipi pirinenc de Canejan (Val d'Aran). 

Més a Comarques