SENDERISME

La 3a edició dels Festivals de Senderisme dels Pirineus s’amplia a vuit certàmens

Aquests esdeveniments ajuden a promocionar un territori des de múltiples punts de vista i amb les rutes guiades a peu com a fil conductor

Senderisme Derdanya
photo_camera L'Estany de Malniu i els seus boscos a la Cerdanya Happy Walking de 2017/Gael Piguillem

Endinsar-nos en la muntanya seguint el ritme pausat de les nostres passes. Això és el que ofereixen els Festivals de Senderisme dels Pirineus, que enguany arriben a la 3a edició. L’oferta creix amb vuit festivals que se celebren aquesta primavera-estiu i que estan distribuïts per diverses valls de l’Alt Pirineu i Aran: Vall de Siarb (Pallars Sobirà), Cerdanya, Àreu-Pica d’Estats (Pallars Sobirà), la Muntanya d’Alinyà (Alt Urgell), la Vall de Boí (Alta Ribagorça), la Val d’Aran, la Vall Fosca (Pallars Jussà) i les Valls de Cardós (Pallars Sobirà).

Festivals Senderisme 2018

(Mapa dels Festivals de Senderisme dels Pirineus 2018/SOMPirineu)

Aquests esdeveniments s’inspiren en els walking festivals dels països centreeuropeus, on estan molt consolidats, sobretot al Regne Unit. Destaquen festivals tan populars com el Scottish Borders Walking Festival –que enguany arriba a la seva 24a edició– o el Villars Rando Festival, a Suïssa. Les Illes Canàries també acumulen ja diverses edicions de festivals similars (els de Gran Canària o Tenerife en serien exemples).

L’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), a través de la Taula de Camins, és l’organisme públic que coordina els festivals pirinencs, procurant que els esdeveniments compleixin uns criteris comuns definits amb els parcs naturals del territori. L’IDAPA compta amb el suport de la Marca Turística Pirineus i el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida.

Què és un festival de senderisme?

Amb una durada d’entre dos i sis dies, els festivals ofereixen rutes guiades a uns preus inferiors als habituals. Són, per tant, una oportunitat excel·lent per gaudir dels serveis de guies locals que ens aniran descobrint la cara més real, autèntica i sovint desconeguda de diversos racons dels Pirineus.

Els festivals combinen itineraris per a famílies i gent gran que transcorren per camins senzills, amb propostes per als més avesats a recórrer llargues distàncies. A més de les rutes a peu, les activitats programades també permeten conèixer la cultura local: tastets gastronòmics, visites a museus, presentacions de llibres o concerts són el complement ideal. A diferència de les fires de promoció turística (centralitzades en un pavelló), el programa d’activitats dels festivals està descentralitzat, ja que es basa en sortides guiades disperses per diferents zones del territori que es vol promocionar.

Els trets característics dels Festivals de Senderisme dels Pirineus

L’objectiu comú és promoure el senderisme als Pirineus com una activitat d’oci saludable, a l’abast de tots els públics i que permet descobrir el fascinant paisatge pirinenc, el seu valuós patrimoni natural i cultural, i l’autenticitat d’un territori viu, amb tradicions i històries humanes de passat i de present.

Guies locals experts, ben coneixedors del patrimoni pirinenc, acompanyaran els visitants durant les diverses rutes a peu que ha programat cada festival. Els visitants viuran així una experiència més enriquidora i podran descobrir una cara dels Pirineus potser menys coneguda, però més real i autèntica.

Els festivals combinen activitats per a famílies i gent gran que transcorren per camins senzills i paisatges bucòlics, amb propostes per a persones que busquen exigència física i paisatges agrestes d’alta muntanya. En algun festival també es programen rutes adaptades per a persones amb discapacitats físiques.

Els productes locals, un gran valor afegit

A més de les rutes guiades, o com a colofó final després de cada caminada, s’organitzen àpats i tastets basats en productes locals. Una oportunitat excel·lent per gaudir de formatges, iogurts, embotits, carns, mels, melmelades, cerveses artesanals, licors i molts altres productes propis de la gastronomia dels Pirineus.

Més a Comarques