Un total de 19 empreses forestals catalanes participen aquest dimarts en la tercera subhasta de fusta conjunta dels boscos catalans. En la subhasta surt fusta tant de boscos gestionats per la Generalitat, per ajuntaments i per Entitats Municipals Descentralitzades (EMD). En la subhasta hi ha fusta dels boscos de la Cerdanya, Alta Ribagorça, Garrotxa, Noguera, Osona, Alt Urgell, Pallars Sobirà, Pallars Jussà, Ripollès, Solsonès, Segrià i Berguedà. El total de 56 lots que surten a subhasta suposen 76.065 tones de fusta que surten amb un import de licitació de 2.676.270,67. La directora general d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Montse Barniol, ha assenyalat que "a més de fer la subhasta, aquest dia és un punt d'encontre per a totes les empreses i actors del sector de la fusta". La directora ha apuntat que "la fusta que es subhasta és aquella dels espais forestals que considerem que ja està a punt de ser aprofitada pel sector fuster, això millora les masses forestals".
La directora anuncia cadascun dels lots que surten a subhasta, els rematants, que ja disposen de la informació dels lots i d'un talonari, tenen 20 segons per fer l'oferta. Un cop feta, el secretari revisa les ofertes rebudes, elegeix la millor i la passa a la mesa que la revisa i la directora general anuncia l'adjudicació per l'empresa i el preu oferit.
El Departament utilitza dos sistemes per a subhastar la fusta, el que s'anomena en peu, en el qual es marquen els arbres del bosc que es volen tallar i els rematants que s'adjudiquen el lot són els encarregats de fer els treballs d'extracció i de transport. I el que s'anomena fusta en producte, en aquest cas és l'administració qui s'encarrega de l'extracció de la fusta, el transport i la neteja.
Aquest dimarts a Alp ha sortit a la venda 29.063 tones de fusta en peu provinent de boscos municipals gestionats per la Direcció General d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi. De fusta en producte se n'han subhastat 19.296 tones de la Mancomunitat de Municipis Berguedans per a la Biomassa, 2.226 tones del Consell Comarcal de Cerdanya i 22.185 tones de Forestal Catalana SA.
La comarca que més fusta aporta a la subhasta és el Berguedà amb 19.200 tones, seguida de la Cerdanya amb 15.500 tones de fusta, l'Alt Urgell en subhasta 9.000 tones, el Pallars Jussà 8.200 tones, el Pallars Sobirà 7.800 tones, l'Alta Ribagorça 7.000 tones, el Solsonès 1.900 tones, el Segrià 1.000 tones, la Garrotxa i Ripollès 800 tones cadascuna i Noguera i Osona 200 tones per comarca.
En la subhasta d'avui ha assistit membres de govern de Navarra per tal de conèixer la metodologia de subhasta que es fa a Catalunya i així poder-ho exportar al seu territori. El director gerent de Gestor Ambienta de Navarra, Pablo Muñoz, ha apuntat que "venim a conèixer un model que ens resulta atractiu per utilitzar allà, per tal de subhastar tant la fusta del govern central com de les entitats municipals".