Un marteloscopi és un laboratori a cel obert que s’instal·la en una zona boscosa, d’una hectàrea com a màxim, que permet millorar el coneixement del bosc i portar a terme activitats divulgatives i formatives guiades adreçades tant als escolars com al públic en general.
El Comú de la Massana ha arribat a un acord amb Andorra Recerca + Innovació per a la creació del marteloscopi de Beixalís, el primer que hi haurà al Principat. El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sergi Gueimonde remarca que “per al Comú, aquest projecte és molt interessant per a donar a conèixer la necessitat de la gestió forestal, que és clau per a la salut dels nostres boscos”. La part pedagògica té dues línies: l’educació als infants i la divulgació, a través de guies formats, per al públic en general.
La implantació del marteloscopi no suposa cap impacte ni la creació de cap infraestructura, ja que es tracta de marcar els arbres amb una petita etiqueta per tal de poder diferenciar-los i fer-ne un seguiment.
“Des del punt de vista de la recerca, el marteloscopi és un laboratori d’entrenament viu, que un cop s’inicia no s’acaba mai. De forma periòdica anirem recollint moltes dades com la temperatura, la humitat, i anirem mesurant el creixement dels arbres, per saber quan carboni estan fixant”, explica la investigadora de l’ARI, Marta Domènech.
La superfície on s’ha creat el mateloscopi, de 50x50 metres, es mantindrà intacta, ja que serà de control i d’estudi, on es podrà formar tècnics, universitaris o guies de muntanya interessats en oferir sortides científiques.
El marteloscopi està situat a la collada de Beixalís, en un bosc de pi negre i pi roig, dels pocs que hi ha a Europa d’aquestes característiques i molt adient per fer entrenar les persones que es volen formar en silvicultura.
“Es tracta d’un bosc que abans era una superfície oberta. En els darrers anys han augmentat les superfícies boscoses fins arribar a zones que abans no eren boscos. Els arbres han crescut tots de cop, molt espessos, amb molt estrès hídric i molta competència. Tenim boscos molt estressats i molts vulnerables als incendis i malalties. Per això, una gestió forestal correcta és fonamental”, afirma Domènech.
Les dades que es recullin al mateloscopi s’introduiran a una aplicació i serviran com a eina per poder analitzar diferents models de gestió.
El projecte formarà part de la xarxa europea Integrate Network, que inclou els marteloscopis d’un centenar de països europeus i que promou la integració de la conservació de la natura en la gestió forestal sostenible.