Cinc dies després de les cremades de falles de la nit del dia 23 a la resta de parròquies del país, arriba el torn d’Ordino que celebra la festa aquest dimarts 28 de juny, revetlla de Sant Pere i festa parroquial per tancar el cercle fallaire andorrà. Aquest diumenge, els fallaires ordinencs han anat a pelar els beços per fer la falla tradicional i s’han aplegat al Prat de Call per elaborar les falles que cremaran la nit del 28.
Els actes començaran a les 12h. quan els fallaires d’Ordino plantaran el Mai de Sant Pere a l’aparcament del Prat de Vilella. La cremada de falles començarà a les 22:30h. a la plaça Major d’Ordino. Obriran la festa els dansaires de l’Esbart Valls del Nord amb el ball ‘Fallaires d’Ordino’ amb música composta per Jordi Barceló. Tot seguit iniciaran el recorregut la trentena de Fallaires de llum acompanyats musicalment pels Grallers i tabalers dels Castellers d’Andorra; darrera seu sortiran els Fallaires d’Ordino amb les falles de foc i la música de la buna d’Albert Adellach i els timbals d’Hèctor del Val i Nerea Rius. Els fallaires rodaran les falles pels diferents carrers del casc antic (C/ Major, C/ de la Grau, C/ del Mig, C/dels Coms) fins a confluir a l’aparcament del Prat de Vilella on hi haurà plantat el Mai de Sant Pere. Al seu voltant rodaran els fallaires de llum, ballaran les bruixes, s’encendran les falles tradicionals i finalment cremarà el mai amb els fallaires rodant al seu voltant.
Contextualització: l’associacionisme i la crema del mai
- L’Associació de Cultura Popular d’Ordino es va crear el 2021 com a suma del col·lectiu fallaire i els integrants de les representacions de l’Ossa i els Contrabandistes amb l’objectiu de preservar aquestes tres festes i, en general, el patrimoni immaterial ordinenc.
- Enguany la cremada compta amb 30 fallaires i 30 fallaires de llum. Des que es va recuperar la festa l’any 2018, el col·lectiu fallaire ha anat cohesionant-se i creixent de forma sostinguda.
- La crema del mai és una tradició que es feia a tots els pobles de les Valls d’Andorra. Plantat a la plaça després d’haver-lo anat a buscar pels volts de setmana santa, cada poble el cremava en dies i èpoques de l’any diferents, sent l’entrada del solstici d’estiu un dels més estesos. Aquesta tradició es va perdre al llarg del segle XIX, però a Sornàs es va mantenir per la nit de Sant Joan fins el primer terç del segle XX. Els fallaires d’Ordino van reintroduir la tradició denominant-la La crema del Mai de Sant Pere.
- Suma d’entitats: Com cada nit de Sant Pere des que els fallaires van reintroduir la festa al poble, l’Associació de Cultura Popular d’Ordino ha cercat la suma d’energies entre les entitats de cultura popular de la parròquia: l’Esbart Valls del Nord, els Grallers i tabalers dels Castellers d’Andorra arrelats a Ordino i l’instrument emblemàtic ordinenc, la buna que farà sonar Albert Adellach, acompanyat als timbals per Hèctor del Val i Nerea Rius. Tot plegat, amb la col·laboració del Comú d’Ordino.