CULTURA

El Museu Carmen Thyssen Andorra estrena la mostra polièdrica 'Sons, analogies musicals a la pintura'

Quatre compositors del Principat aporten un relat sonor a la trentena d'obres, que es podran veure durant tot el 2024
Museu Carmen Thyssen Andorra 1
photo_camera La comissària de l'exposició 'Sons' en una visita guiada al Museu Carmen Thyssen Andorra / Albert Lijarcio

El Museu Carmen Thyssen Andorra estrena aquest dimecres l'exposició 'Sons, analogies musical a la pintura', en la qual s'estableix un diàleg entre les 31 de pintures que es poden veure i un relat sonor construït per quatre compositors del Principat. D'aquesta manera, es busca que el públic en pugui fer una lectura polièdrica, tot cercant i gaudint amb les connexions acústiques que s'estableixen a partir de les obres. La mostra, que es podrà veure fins al 5 de gener de 2025, reuneix diferents estils i vol aportar una experiència transversal i cinestèsica. El discurs musical ha anat a càrrec Kik Barroc, Lluís Casahuga, Laura Garcia i Lluís Cartes. Tot plegat, fruit de la col·laboració de la Fundació ONCA amb el museu des de fa quatre anys.

Museu Carmen Thyssen Andorra 2
El Museu Carmen Thyssen Andorra estrena la mostra polièdrica 'Sons, analogies musicals a la pintura' / Albert Lijarcio

La comissària de l'exposició, Pilar Giró, explica que la música aporta una "interacció" diferent amb l'obra d'art i permet establir un espai de creació i diàleg entre elles. Així, considera que és una manera de donar "una veu contemporània" a unes pintures datades als segles XIX i XX. En aquest sentit, creu que el discurs sonor ajuda a l'espectador a tenir consciència sobre el motiu pel qual admirem un quadre en el temps present.

Museu Carmen Thyssen Andorra 3
La comissària de l'exposició 'Sons' en una visita guiada al Museu Carmen Thyssen Andorra / Albert Lijarcio

La mostra està dividida en vuit seccions diferents -composició, cadència, compàs, moviment, polifonia, acústica, acord i harmonia- i compta amb peces d'artistes com ara Ramon Casas, César Paternoso, Antoni Tàpies, Maria Girona o Jeanna Maria Charlotta Bauck. Tretze d'aquestes es poden veure per primer cop i, en cadascun d'aquests quadres, a banda de trobar una llegenda amb la refèrencia de l'autor, hi ha un número que indica el tema musical que hi va relacionat, que el visitant pot escoltar a través d'una audioguia.