El Museu Carmen Thyssen Andorra estrena aquest dimecres l'exposició 'Sons, analogies musical a la pintura', en la qual s'estableix un diàleg entre les 31 de pintures que es poden veure i un relat sonor construït per quatre compositors del Principat. D'aquesta manera, es busca que el públic en pugui fer una lectura polièdrica, tot cercant i gaudint amb les connexions acústiques que s'estableixen a partir de les obres. La mostra, que es podrà veure fins al 5 de gener de 2025, reuneix diferents estils i vol aportar una experiència transversal i cinestèsica. El discurs musical ha anat a càrrec Kik Barroc, Lluís Casahuga, Laura Garcia i Lluís Cartes. Tot plegat, fruit de la col·laboració de la Fundació ONCA amb el museu des de fa quatre anys.
La comissària de l'exposició, Pilar Giró, explica que la música aporta una "interacció" diferent amb l'obra d'art i permet establir un espai de creació i diàleg entre elles. Així, considera que és una manera de donar "una veu contemporània" a unes pintures datades als segles XIX i XX. En aquest sentit, creu que el discurs sonor ajuda a l'espectador a tenir consciència sobre el motiu pel qual admirem un quadre en el temps present.
La mostra està dividida en vuit seccions diferents -composició, cadència, compàs, moviment, polifonia, acústica, acord i harmonia- i compta amb peces d'artistes com ara Ramon Casas, César Paternoso, Antoni Tàpies, Maria Girona o Jeanna Maria Charlotta Bauck. Tretze d'aquestes es poden veure per primer cop i, en cadascun d'aquests quadres, a banda de trobar una llegenda amb la refèrencia de l'autor, hi ha un número que indica el tema musical que hi va relacionat, que el visitant pot escoltar a través d'una audioguia.