Sant Julià de Lòria, al Principat d'Andorra, ha acollit aquesta setmana, els dies 28 i 29 de maig, les 'Jornades de vins de muntanya', amb la presència de 19 cellers europeus i més de 40 especialistes del món del vi. La Jornada va començar dimarts al matí, al Centre Cultural Lauredià, amb el tast de vins.
(Una imatge del tast de vins al Centre Cultural Lauredià de Sant Julià de Lòria)
L'objectiu d'aquestes jornades és donar visibilitat als vins d'alta muntanya, destacar-ne les singularitats i obrir nous mercats. És per això que es va organitzar una conferència i una taula rodona amb diferents especialistes del món del vi. Les 'Jornades de Vins de Muntanya' a Andorra han aplegat cellers europeus, tots amb vinyes a més de 700 metres d'altura i entre els quals n'hi ha quatre d'Andorra. L'organització de les jornades ha valorat satisfactòriament la trobada on es van tastar entre 70 i 80 vins diferents.
Després que el govern d'Andorra aprovés, l'any 2016, el segell de "Vi de Qualitat Controlada d'Andorra", el sector està travessant un bon moment i vol encaminar-se cap a la creació d'una denominació d'origen, però encara no hi ha unanimitat entre els cinc cellers andorrans. També està iniciant-se l'enoturisme com una activitat que aporti valor i ajudi a desenvolupar els cellers andorrans.
Cellers andorrans
Van participar en les Jornades els cellers de la Parròquia de Sant Julià, Borda Sabaté, Casa Auvinyà i Mas Berenguer. També hi va prendre part el celler Finca de l'Any de la Parròquia d'Ordino, que és el que compta amb les vinyes situades a més alçada (1.450 m). En aquesta ocasió no va participar en la Jornada el de Casa Beal, de Sant Julià Lòria, que està duent a terme una feina molt reeixida.
La jornada es va cloure amb un sopar de gala, amb la presència del cuiner amb estrella Michelin Nandu Jubany, que va ser l'encarregat de preparar el sopar.