INSTITUCIONS

Els cinc grups parlamentaris i el govern d'Andorra signen un acord per negociar el procés d'associació amb la UE

L'oposició viu el pacte amb una sensació "agredolça" i satisfeta d'haver aconseguit que se'n calculi l'impacte econòmic
Pla mitjà del cap de govern d'Andorra, Xavier Espot, parlant de la signatura d'un pacte sobre la negociació de l'acord d'associació amb la UE amb la resta de grups parlamentaris del país, el 26 d'octubre de 2020 (Horitzontal).
photo_camera El cap de govern d'Andorra, Xavier Espot, parlant de la signatura del pacte sobre la negociació amb la UE /Albert Lijarcio)

Les cinc formacions amb representació al Consell General d'Andorra i el govern del Principat han signat aquest dilluns un pacte per negociar conjuntament l'acord que ha de permetre establir un nou tipus de relació entre el país i la Unió Europea (UE). D'aquesta manera, es pretén aconseguir tenir més força davant de Brussel·les, tal com ha afirmat el cap de l'executiu andorrà, Xavier Espot. Des del Partit Socialdemòcrata (PS), un dels dos que està a l'oposició, han explicat que arriben a aquesta fita amb una sensació "agredolça" pel fet que al 2016 ja es va signar un pacte d'estat sobre aquesta qüestió. Mentre, des de Terceravia es mostren satisfets amb el fet que es calcularà l'impacte econòmic de l'acord d'associació amb la UE.

"Avui reforcem enormement la nostra capacitat negociadora amb Brussel·les". Amb aquestes paraules ha mostrat la seva satisfacció el cap de govern d'Andorra després d'haver assolit un pacte amb els diferents grups parlamentaris per continuar abordant l'acord d'associació amb la UE. Així, Espot ha volgut deixar clar que tenir el suport de totes les formacions amb representació al país és "important" tant de cara a fora com a l'interior del Principat, tenint en compte que el procés culminarà amb un referèndum.

Pla obert del cap de govern d'Andorra, Xavier Espot, (al costat de la bandera del país) i dels representants dels grups parlamentaris que han signat un pacte sobre la negociació de l'acord d'associació amb la UE, el 26 d'octubre de 2020 (Horitzontal).
(Foto: El cap de govern d'Andorra, Xavier Espot, i els representants dels grups parlamentaris que han signat un pacte sobre la negociació de l'acord d'associació amb la UE/Albert Lijarcio)

El cap de l'executiu andorrà ha destacat que l'acord d'associació ha de ser un instrument per diversificar l'economia del país i aconseguir que el territori guanyi "confiança com a plaça de negoci". A més, veu en el pacte una base per construir nous elements de competitivitat, tot respectant les especificitats del Principat. Finalment, ha destacat que aquesta nova forma de relació amb la UE aportarà avenços socials i cooperació en àmbits diversos, com ara el medi ambiental, cultural o turístic.

Per la seva banda, el líder del PS, Pere López, ha posat com a exemple la gestió de la pandèmia de la covid-19 per destacar l'aprenentatge que ha suposat de cara a posar en valor el multilateralisme i la coordinació internacional. També ha demanat a la resta de forces polítiques arribar a més acords en altres matèries i ha criticat que des de la signatura, al 2016, d'un pacte d'estat sobre l'acord d'associació amb la UE hi ha hagut un "impàs" en les negociacions.

Pla obert del cap de govern d'Andorra, Xavier Espot, signant un pacte sobre la negociació de l'acord d'associació amb la UE amb la resta de grups parlamentaris i on es veu, al fons, alguns dels seus representants, el 26 d'octubre de 2020 (Horitzontal).
(Foto: El cap de govern d'Andorra, Xavier Espot, signant un pacte sobre la negociació de l'acord d'associació amb la UE /Albert Lijarcio)
Mentre, el número 1 de Terceravia, Josep Pintat, ha dit que la signatura d'aquest acord polític deixa patent el "sentit d'estat" de la formació, a més de la seva defensa de l'europeisme. Sobre això també ha lamentat que en el passat se'ls hagi "injustament qüestionat" en diverses ocasions. D'altra banda, els representats dels grups parlamentaris que conformen el govern, Demòcrates per Andorra, Liberals d'Andorra i Ciutadans Compromesos, han destacat la importància que té el fet d'haver assolit un pacte en aquesta matèria.

La signatura de l'acord polític entre el govern del Principat i els grups parlamentaris del país s'ha dut a terme a l'edifici de Radio Andorra, aprofitant el seu simbolisme com a punt de comunicació amb l'exterior. Un cop rubricat el pacte, es preveu fer una reunió entre tots ells d'aquí a un mes i l'objectiu es, de cara a l'any que ve, avançar en la negociació de la lliure circulació de persones i de serveis.