AVORTAMENT

130 dones d’Andorra han avortat a Catalunya l’any 2022

Representa un 11,1% més que el 2021, quan van ser 117, segons les dades del Departament de Salut de la Generalitat
Avortament Andorra Manifestació
photo_camera Manifestació per la legalització de l’avortament a Andorra, organitzada per Stop Violències /@stopviolencies_

Un total de 130 dones residents a Andorra van ser ateses a Catalunya per una interrupció voluntària de l'embaràs durant el 2022. Es tracta de dones que van sol·licitar interrompre l'embaràs en hospitals públics catalans i per tant les dades no recullen ni les que ho van fer a França ni les que ho van realitzar als hospitals privats catalans o espanyols.

Segons es desprèn de les dades facilitades pel departament de Salut de la Generalitat, la gran majoria de les dones (34) es trobaven a la franja d'entre els 25 i els 29 anys. La segona franja d'edat amb més avortaments va ser la dels 30 als 34 anys (31), seguida de la dels 20 als 24 anys (29) i de la dels 35 als 39 anys (20). També s'especifica que van avortar 19 dones majors de 39 anys i 6 menors de 20.

Ladislau baró Consell General
El ministre de Relacions Institucionals, Educació i Universitats del Govern d'Andorra, Ladislau Baró, al Consell General d'Andorra 

La despenalització de l'avortament es podria produir el 2025

El ministre de Relacions Institucionals, Educació i Universitats del Govern d'Andorra, Ladislau Baró, calcula que el treball per despenalitzar l’avortament “hauria d’estar enllestit a mitjans del 2025”. Així ho ha manifestat davant la comissió legislativa de Justícia, Interior i Afers Institucionals a l’hora d’exposar els eixos estratègics que vol seguir el seu ministeri pel que fa a les relacions institucionals. 

El calendari de Baró preveu retrobar-se amb els coprínceps i la Santa Seu abans de reprendre el treball amb els grups parlamentaris en relació amb la despenalització de l’avortament a “inicis de l’any vinent”, i llavors desenvolupar les lleis o modificacions legislatives que pertoquin a fi que a mitjans del 2025 el treball pugui estar enllestit.

El ministre de Relacions Institucionals ha explicat que el treball per despenalitzar l’avortament “no és excessivament complicat”, i passaria per la modificació del Codi penal. Ara bé, “sí que és més complicat” el desenvolupament legislatiu de l’acompanyament de les dones en el procés. I aquí queda “descartada” la possibilitat que l’avortament es pugui dur a terme a Andorra, però caldrà veure com es concreten múltiples qüestions, entre les quals el rol dels professionals sanitaris vinculats.

Pla obert de diverses persones que han anat a donar suport a la presidenta de l'associació Stop Violències d'Andorra, Vanessa Mendoza Cortés, el dia que ha declarat per parlar de l'avortament a l'ONU. Imatge del 17 de febrer de 2021 (Horitzontal).
Diverses persones van donar suport a Vanessa Mendoza el dia que va declarar per parlar de l'avortament a l'ONU / ACN

“És fals que el Govern persegueixi políticament Mendoza”

“És fals que el Govern persegueixi políticament Vanessa Mendoza i sap greu que es doni veu i crèdit a veus que volen desprestigiar el país.” Així ha contestat avui el ministre portaveu, Guillem Casal, al toc d’atenció de la comissionada europea de drets humans, Dunja Mijatovi, al Govern en relació amb el judici de la presidenta d’Stop Violències que tindrà lloc el 4 de desembre. La comissionada instava el Govern a prendre “totes les mesures necessàries” per garantir la llibertat d’expressió de Mendoza i un entorn propici per al treball de les defensores dels drets de les dones. També denunciava que aquest procés judicial també té “un efecte paralitzador en la tasca de les defensores dels drets humans i dels drets de les dones i les nenes a Andorra”.

El Vaticà espera trobar una solució "satisfactòria per a tots"

El Vaticà espera trobar una solució "satisfactòria per a tots" en relació amb la voluntat de despenalitzar l'avortament a Andorra. Així ho va manifestar el proppassat 8 de setembre, Diada de Meritxell, el secretari d'Estat de la Santa Seu, Pietro Parolin, durant la compareixença conjunta amb el cap de govern del Principat, Xavier Espot. Pietro Parolin va assenyalar que la interrupció voluntària de l'embaràs és una qüestió "molt, molt delicada i complexa", ja que la defensa de la vida en totes les etapes és un principi fonamental per la Santa Seu. "Ho hem d'afrontar amb molts discreció i saviesa", va indicar. 

Avortament Andorra Vaticà
El secretari d'Estat de la Santa Seu, Pietro Parolin, amb el cap de govern del Principat, Xavier Espot / ANA

El secretari d'Estat de la Santa Seu va presidir l'eucaristia solemne al Santuari-Basílica, que va concelebrar amb l'arquebisbe i copríncep, Joan Enric Vives. Degut a la seva pròxima jubilació, Parolin va expressar la voluntat de nomenar un bisbe coadjutor per assegurar un bon relleu entre Vives i el seu successor.