La Xarxa de Suport Mutu hem aconseguit una petita victòria. Fem-la gran entre totes!

D’ençà de fa mesos la Xarxa de Suport Mutu de l’Alt Urgell vam començar una campanya per exigir el pagament dels desplaçaments sanitaris per a les persones en situació econòmica precària, ja que entenem que si no es garanteixen aquests desplaçaments, de fet, s’està impossibilitant el dret a la salut. Escrit enviat per la Xarxa de Suport Mutu.

IMG_6941
photo_camera Xarxa de Suport Mutu

Hem estat mesos mantenint converses i reunions amb CAP i CAPAU, i ambdues institucions han reconegut que en la majoria de casos no es garanteix el transport sanitari, i el més greu, que no està previst es garanteixi a curt i mig termini.

En aquest punt, des de la Xarxa de Suport Mutu vam passar de les paraules als fets i vam organitzar una mobilització el passat dilluns que finalitzava amb la ocupació del CAP de la Seu com a mesura de pressió, les nostres demandes per a sortir del CAP eren:

  • Una solució general i permanent que garanteixi el transport sanitari a les persones sense recursos.
  • Una solució urgent per als casos immediats que actualment estan essent expulsats del sistema sanitari públic.

El mateix dilluns a la nit, ens arribava una demanda de reunió per part de Jordi Cortada, gerent de la Regió Sanitària de Lleida i Alt Pirineu i Aran per avui dimarts a primera hora. És per això que en assemblea vam decidir finalitzar temporalment l’ocupació i acceptar la proposta de reunió.

Avui al matí ens hem reunit amb la gerència de la regió sanitària, la direcció del CAP i una representació del CAPAU. En aquesta reunió i desprès d’explicar la posició i les demandes de la Xarxa de Suport Mutu, i desprès de més d’una hora de diàleg, hem arribat als següents punts d’acord amb la regió sanitaria:

  1. Per a la solució general es mourà contactes a nivell parlamentari, de l’ajuntament i del síndic de greuges de Catalunya per tal d’explorar quina és la via per a una solució general i permanent als desplaçaments sanitaris per a les persones sense recursos. En una propera reunió durant la primera quinzena de setembre s’exposaran els avanços en aquest sentit.
  2. Es treballarà per a usar els taxis que ja es paguen per a patologies de llarga durada que si estan cobertes (diàlisi, quimioteràpia, radioteràpia i transplantaments) per a aprofitar-los per a desplaçaments sanitaris de persones sense recursos.
  3. En el cas de Yann Marais, que ha hagut de desplaçar-se en diverses ocasions a Lleida sense ser cobert el cost per l’administració, es reembolsarà el cost dels viatges.

A la tarda, l’assemblea de la Xarxa de Suport Mutu ha acceptat l’oferta de la regió sanitària i per tant finalitza l’ocupació del CAP a l’espera de la reunió programada a inicis de setembre i els resultats que allí se’ns presentin. Alhora, des de la Xarxa de Suport Mutu volem manifestar el següent:

  • Desprès de mesos de demandes, reunions, escrits i comunicats, ha estat la mobilització i la pressió popular el que ens ha proporcionat aquesta victòria parcial.
  • Fem una crida als veïns i veïnes de la Seu i comarca que hagin de realitzar desplaçaments sanitaris i no tinguin recursos a sumar-se a la Xarxa de Suport Mutu per tal de fer juntes la pressió necessària perquè se’ls pagui el viatge. Només així aconseguirem passar de la victòria parcial que avui celebrem a una victòria general.
  • Celebrem l’actitud positiva del CAP i la regió sanitària pel que fa al seu compromís en la resolució del problema. Alhora, lamentem profundament l’actitud del CAPAU i l’Ajuntament de la Seu per la seva inacció i la seva total despreocupació envers el problema, que des del nostre punt de vista continua essent compartit entre serveis socials i sistema sanitari.

Per últim, des de la Xarxa de Suport Mutu volem animar als veïns i veïnes de la Seu i comarca a participar del projecte i a recuperar el millor significat de la paraula solidaritat: els problemes d’un són els problemes de tots, i és entre totes que ho aconseguirem tot.

Escrit elaborat per la Xarxa de Suport Mutu.