Agricultura licita la restauració forestal de la zona de l’incendi de Calbinyà, a les Valls del Valira

El març de 2012 es van produir simultàniament quatre incendis forestals a Calbinyà, Viu de Llevata, Montanissell i Gerri de la Sal

Incendi de Calbinyà Foto Jordi Malé Iscla
photo_camera Incendi de Calbinyà. Foto: Jordi Malé Iscla

El Departament d’Agricultura, a través de l’empresa pública Forestal Catalana SA, acaba de treure a licitació l’execució de les obres de restauració forestal de la zona afectada per l’incendi que va tenir lloc el març de 2012 a Calbinyà, al municipi de les Valls del Valira (Alt Urgell). L’incendi de Calbinyà va cremar 178 hectàrees de massa forestal i va obligar a desallotjar desenes de veïns del poble. L’obra de restauració té un pressupost estimat de 217.270,90€ (IVA inclòs).

Mesures urgents

El mes de gener del 2013 es van realitzar unes mesures urgents de restauració hidrològica en el cremat de Calbinyà. Aquestes van consistir en la construcció de dics de consolidació i de retenció en quatre punts del torrent principal, per tal de retenir els materials erosionats en la zona cremada i ralentí l’excavació produïda pel corrent en la xarxa de drenatge. Aquests dics es van construir principalment amb la fusta dels arbres cremats del voltant del torrent i amb pedres de la zona.

L’autora del projecte tècnic és l’enginyera de forest, Montserrat Solanelles, i la directora, l’enginyera tècnica  Meritxell Martí. El projecte té com a principals objectius: 1. Disminuir l’erosió del sòl i el risc d’avingudes; 2. Regular el cicle de l’aigua; 3. Recuperar la coberta forestal; 4. Recuperar el paisatge i les activitats lúdiques; 5. Restaurar la producció de matèries primeres; i, 6. Disminuir el risc de futurs grans incendis. Per restaurar les zones cremades, és important conservar el recurs sòl amb l’acordonament i la cobertura amb restes vegetals, la construcció de palissades i la construcció de dics de fusta i pedra, entre altres.

Incendis a Gerri de la Sal, Viu de Llevata, Calbinyà i Montanissell

El març de l’any 2012 es van declarar quatre incendis forestals simultanis de difícil extinció a l’Alt Pirineu: a Gerri de la Sal (Pallars Sobirà), a Viu de Llevata (Alta Ribagorça) a Calbinyà (Alt Urgell) i a Montanissell (Alt Urgell). Tots tres incendis es van produir en un terreny molt abrupte i de difícil accessibilitat, amb pendents mitjans en alguns casos superiors al 65%. Els incendis, en els quals es van cremar un total de 860 hectàrees de terreny forestal, van destruir la coberta vegetal, eliminant la seva funció protectora i desencadenant processos accelerats de pèrdua de sòl.

El pressupost final del projecte ha estat de més d’un milió d’euros en un termini d’execució de dos anys. En total s’han restaurat 350 hectàrees, aproximadament el 50% de la zona cremada. Entre les tasques fetes també s’ha incorporat l’execució d’una franja de baixa càrrega combustible, construir un pont d’aigua així com giradors per facilitar les tasques de defensa dels Bombers en cas d’incendi.