ESTUDIS UNIVERSITARIS

La Seu i l’Alt Pirineu tindran estudis universitaris presencials d’INEFC

La consellera Meritxell Budó ha anunciat la implantació d’un Grau de Ciències de l’Activitat Física i l’Esport, en l’especialitat d’esports de natura

Meritxell Budó a la Seu d'Urgell 1 (1)
photo_camera La consellera Meritxell Budó al Parc Olímpic del Segre de la Seu d'Urgell/laseu.cat

La consellera de Presidència de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Budó, ha anunciat que la Seu d’Urgell tindrà estudis universitaris presencials. En una visita a la capital de l’Alt Urgell, Budó ha explicat que la ciutat acollirà a partir del curs 2020-2021 un Grau de Ciències de l’Activitat Física i l’Esport (CAFE), coordinat per l’INEFC i adscrit a la Universitat de Lleida (UdL).

Meritxell Budó ha estat rebuda a l’Ajuntament de la Seu d’Urgell per l’alcalde, Albert Batalla, i ha signat al Llibre Vermell de la ciutat atès que era la seva primera visita oficial al consistori. Alhora, s’ha reunit amb representants dels grups municipals de la corporació urgellenca. Més endavant, Budó ha visitat el Parc Olímpic del Segre, acompanyada del secretari general de l’Esport de la Generalitat, Gerard Figueras. Al recinte olímpic, la consellera explicat que l’INEFC s’implantarà per primer cop a l’Alt Pirineu i obrirà a la capital alturgellenca una seu des de la qual es podrà estudiar presencialment un dels graus de CAFE, concretament l’especialització d’esports de natura.

Budó ha detallat que la implantació d’aquests estudis serà de manera gradual, però que quan estigui totalment desplegada pot suposar la presència a la Seu de fins a 400 estudiants universitaris, i valora que “serà una eina important de cara a la dinamització territorial, tot portant el coneixement i la universitat al territori”. La portaveu del Govern hi afegeix que “tindrà una dimensió no només local, perquè es vincularà a un grau transfronterer”.

Dues possibles ubicacions

De la seva part, Albert Batalla ha assegurat que la Secretaria General de l’Esport garantirà el finançament d’aquest nou centre universitari, pel que fa al seu funcionament ordinari, i que alhora s’està cercant el suport de la Diputació de Lleida per garantir un espai físic propi. L’homologació dels estudis serà mitjançant la Universitat de Lleida, tal com ja es fa actualment amb els graus de l’INEFC lleidatà.

Pel que fa a la ubicació, Batalla ha avançat que s’estudia dos espais: la Ciutadella de Castellciutat, de la qual l’alcalde recorda que anteriorment ja havia acollit activitat formativa d’estudis superiors, o bé el recinte del Seminari Diocesà. Sobre aquesta segona opció, el batlle urgellenc assegura que ja han iniciat converses amb el Bisbat d’Urgell, propietari de l’edifici, i que hi han trobat “molt bona predisposició”. En tot cas, des del consistori recorden que la decisió final l’haurà de prendre l’equip de govern que sorgeixi de la nova legislatura.

Gerard Figueras hi ha afegit que la Seu d’Urgell es convertirà així en la tercera seu de l’INEFC a Catalunya, tot sumant-se als campus de Montjuïc (Barcelona) i la Caparrella (Lleida). Figueras ha recordat que “l’INEFC té la particularitat que és l’única universitat catalana dirigida des d’un departament de la Generalitat” i que “l’especialitat prevista a la Seu, la d’esports de natura, s’adapta perfectament a les característiques del territori, al relat de ciutat que vol transmetre la Seu i a l’objectiu de retenir-hi talent”.