Segona campanya d’excavació arqueològica al Dolmen de la Llosa oberta a voluntaris

La intervenció arqueològica preveu seguir estudiant les restes de la sepultura i alhora vol continuar sent una plataforma formativa i divulgativa oberta a tothom

2016070616482882973
photo_camera Imatge dels treballs realitzats al jaciment

L'empresa pirinenca d’innovació per la cultura i la natura ReGiraRocs reprendrà, entre el 18 de juliol i el 21 d'agost, els treballs al jaciment del Dolmen de la Llosa,  amb la voluntat d’ampliar i consolidar la recerca. La nova campanya, que compta amb el suport de l’EMD de Bescaran i de nombrosos arqueòlegs, preveu concloure la intervenció i adequar les restes per a la promoció turística del territori, segons fonts de la firma.

ReGirarRocs va decidir iniciar el 2015 una investigació entorn del  fenomen megalític amb el punt de partida fixat en l’excavació arqueològica del Dolmen de la Llosa, donades les successives i rellevants troballes a l’Alt Urgell en els darrers anys de dòlmens, cromlecs i menhirs, que han posicionat aquesta com la segona comarca amb la concentració més gran de monuments megalítics de tot Catalunya. 

Les troballes, testimoni dels enterraments, santuaris i costums que es produïen ara fa uns 4600 anys

Els resultats d’aquella primera intervenció van permetre recuperar restes humanes i nombrosos objectes de ceràmica i os pertanyents a l’aixovar dels successius individus inhumats en la sepultura. Alhora, els treballs van desenterrar parts de l’estructura, el túmul i el cromlec, que fins aquell moment havien passat desapercebuts soterrats i ocults entre la vegetació.

Aquest testimoni dels enterraments, santuaris i costums que es produïen ara fa uns 4600 anys, entre el neolític final i l’inici de l’edat del bronze va resultar ser un megàlit més complex i de dimensions més notables del que s’intuïa inicialment. La monumentalitat de l’estructura i la rellevància de les troballes han sorprès als arqueòlegs i han atret l’interès d’altres investigadors vinguts de fora que han coincidit en ressaltar l’excepcionalitat del jaciment.

L'empresa pirinenca ofereix transport als interessats en ajudar en les tasques tècniques

Els excel·lents resultats assolits en la primera intervenció, així com les incògnites per resoldre i el fet que encara queda molt per excavar, ha portat tot plegat a la firma a impulsar una segona actuació, la qual, com en el darrer any, no només és un projecte de recerca sinó també una plataforma formativa i divulgativa oberta a la participació activa, esdevenint una alternativa excepcional en l’oferta d’activitats d’estiu que vol seguir aplegant un ampli ventall de participants amb perfils diversos.

ReGiraRocs convida a tothom que ho vulgui a engrescar-se a sumar esforços en un projecte que agermana l’oci i la recerca científica més autèntica. Amb la voluntat de facilitar la participació, ReGiraRocs oferirà transport als participants, els interessats poden ajudar en les tasques tècniques en funció de la seva disponibilitat i interès.

Programen dues sortides guiades per conèixer l'experiència i visitant els dòlmens del municipi

Així mateix, en l’afany de potenciar el patrimoni arqueològic de la comarca com un atractiu turístic, s’han previst dues sortides guiades al llarg del període d’excavació. Una donarà a conèixer l’experiència d’una intervenció arqueològica in situ i l’altra aprofundirà entorn del fenomen megalític visitant els dòlmens del municipi.