06.07.2022 |
Viure als Pirineus

CULTURA POPULAR I TRADICIONAL

La Processó de Divendres Sant de la Seu obre les seves portes a la participació

La Processó de Divendres Sant de la Seu d’Urgell és una de les més antigues de Catalunya.

Processó la Seu
Imatge d'un pas de laProcessó de Divendres Sant a la Seu
La Processó de Divendres Sant de la Seu obre les seves portes a la participació

La Parròquia de Sant Ot, l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i les diferents confraries de la ciutat conviden a tots els ciutadans i feligresos que ho desitgin a participar a la Processó de Divendres Sant, que enguany tindrà lloc el 19 d’abril. La gent interessada, que no estigui vinculada a cap associació i confraria de la Processó, en podrà prendre part. El Casal Parroquial i l’Espai Ermengol – Museu de la Ciutat disposen d’una llista d’inscripcions per a diferents passos i els Armats.

Una de les més antigues de Catalunya

La Processó de Divendres Sant de la Seu d’Urgell és una de les més antigues de Catalunya. El 1570 el Capítol de la Catedral ordenava com havia de ser la presidència de les diferents processons que se celebraven a la ciutat. Uns anys més tard, el 1575, ja trobem constància d’una Processó de Divendres Sant. Possiblement només recorria l’interior de la Catedral. Els germans de la Confraria de la Puríssíma Sang, fundada a l’antic Hospital de Pobres el 1603, foren els primers en treure un pas pels carrers en la Processó. Més endavant, aquesta entitat civil i religiosa tingué cura de la construcció d’altres passos de la Passió de Crist. La Congregació dels Dolors, fundada el 1725, va organitzar la processó a partir del 1783. La primera menció dels Armats és un assentament de l'any 1859 del llibre de comptes de la Congregació dels Dolors.

Durant més de quatrecents anys la Processó de la Ciutat d’Urgell ha recorregut els carrers del centre històric. Els feligresos i la ciutadania hi han participat des de diferents àmbits: els uns com a integrants de les diferents confraries, els altres com a Armats i Hebreus, o els més petits amb Vestes o de Veròniques. Molta altra gent, amb la merescuda devoció i respecte, hi participen acompanyant amb ciris els passos i també de penitents portant una Creu.

processó2019

Els passos

Els diferents passos de la Processó de Divendres Sant de la Seu d’Urgell són: els Armats i els Hebreus, l’Oració a l’Hort, el Prendiment, l’Assotament, Jesús Davant de Ponç Pilat, el Natzaré, la Puríssima Sang, la Pietat, el Sant Sepulcre i la Dolorosa. També hi participen nens i nenes vestits d’angelets, Veròniques, Samaratines, i Vestes.

Els Armats estigueren incialment vinculats a una de les confraries que organitzava la Processó el segle XVIII

La Processó de la nostra ciutat conserva uns elements que la singularitzen: els nens vestits d’Hebreus que acompanyen els Armats, i els petits abillats amb artesanes i elegants Vestes que porten els Impromperis. La majoria de passos són obra de la coneguda Escola d’imatgeria religiosa d’Olot. Els estandars de les diferents confraries rememoren els pretèrits anys de les seves respectives fundacions.

La Processó és l’acte religiós i cívic que aplega més gent a la Seu d’Urgell, la gran majoria vinguda de fora de la ciutat -de la comarca i contrades veïnes-, aixi com un gran nombre de turistes que visiten el país durant la Setmana Santa i la Pasqua. La Processó és un acte religiós de respecte, es commemora la Passió i Mort de Jesús. Per aques motiu els participants i els espectadors han de tenir un comportament curós.

Els interessats poden trucar al telèfon del Despatx Parroquial de Sant Ot, 973 35 01 25, o de l’Espai Ermengol – Museu de la Ciutat, 973 35 30 57, en horaris d’obertura al públic.

 

La Processó de Divendres Sant de la Seu obre les seves portes a la participació
Comentarios