PATRIMONI

La presentació d’un llibre a Sant Serni de Gavarra dona el tret de sortida al cicle Desenterrant el passat

S’han programat cinc activitats al llarg del mes d’octubre

Gavarra4
photo_camera Campanar de Sant Serni de Gavarra /

El cicle Desenterrant el passat, dedicat a la història i el patrimoni cultural de la comarca de l’Alt Urgell, inicia la seva dotzena edició amb la proposta d’una activitat duta a terme a l’església de Sant Serni de Gavarra. L’acte consistirà en la presentació del llibre Paisatge barroc. L’art a Catalunya durant els segles XVII i XVIII, i serà dut a terme a càrrec de la seva autora, Maria Garganté Llanes, el proper dissabte, dia 7 d’octubre, a les 11.00 h. La presentació inclourà també una visita comentada a l’església de Sant Serni, que conserva un dels pocs conjunts retaulístics del barroc que s’han conservat in situ a la comarca de l’Alt Urgell. Maria Garganté Llanes és doctora en història de l’art, especialitzada en l’art i l’arquitectura catalana d’època moderna i contemporània, i professora del grau d’història de l’art a la Universitat Autònoma de Barcelona.

ACCAU_ Gavarra (1)
Campanar de Sant Serni de Gavarra / Consell Comarcal de l’Alt Urgell

El nou cicle Desenterrant el passat comptarà enguany amb cinc activitats distribuïdes durant tot el mes d’octubre i per diverses poblacions de la comarca de l’Alt Urgell, que inclouen tres conferències, una visita guiada i l’esmentada presentació, que incorporarà també la visita guiada a l’església de Gavarra. La proposta, organitzada pel Consell Comarcal de l’Alt Urgell, l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell, l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell i l’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat, compta també amb la col·laboració dels ajuntaments de la Seu d’Urgell, Coll de Nargó, Ribera d’Urgellet i la Vansa i Fórnols, així com de la Direcció General de Memòria Democràtica de la Generalitat i del Bisbat d’Urgell. Les activitats són obertes a tothom i totes elles gratuïtes. Així mateix, les conferències podran ser seguides en streaming, tal com ja s’anunciarà puntualment en cada cas. Només en la visita guiada a l’Ajuntament de la Seu d’Urgell el dia 11 d’octubre caldrà inscriure’s prèviament a l’enllaç agenda.laseu.cat/espaiermengol, atès que l’aforament serà limitat.

La proposta d’activitats per al cicle Desenterrant el passat 2023 és la següent:

Dissabte 7 d’octubre, a les 11 h, a l’església de Sant Serni de Gavarra:
Presentació del llibre Paisatge barroc. L’art a Catalunya durant els segles XVII i XVIII, a càrrec de l’autora, Maria Garganté Llanes.

Dimecres 11 d’octubre, a les 19 h, a la Seu d’Urgell:
Visita guiada “550 anys de la Casa de la Ciutat”, a càrrec de Lluís Obiols Perearnau.
Punt de sortida: davant de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, plaça dels Oms, 1.
Cal fer reserva prèvia a l’enllaç agenda.laseu.cat/espaiermengol

Divendres 13 d’octubre, a les 20 h, a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell:
Conferència “La toponímia pirinenca i els fenòmens geològics perillosos”, a càrrec de Xavier Planas Batlle.

Dissabte 21 d’octubre, a les 18 h, al Local Social d’Adrall:
Conferència “Les fosses comunes a l’Alt Urgell”, a càrrec de Pau Chica Fernàndez.

Dissabte 28 d’octubre, a les 17 h, al Local Municipal de Cornellana:
Conferència “L’església i el castell de Santa Eulàlia, a la vall de la Vansa: a la recerca del patrimoni perdut”, a càrrec de Climent Miró i Tuset i de Carles Gascón Chopo.