PATRIMONI CULTURAL

Portes obertes al Centre d'Interpretació del Patrimoni dels Senyors de Caboet

L’objectiu és donar a conèixer l’exposició permanent sobre el llinatge dels Caboet i el facsímil dels Greuges de Guitard Isarn, un dels documents més antics en llengua catalana.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
photo_camera Sant Serni de Cabó

L’Associació d’Amics de la Vall de Caboet, de Cabó (Alt Urgell), organitza aquest estiu un ampli ventall de jornades de portes obertes a l’església romànica de Sant Serni. En total  9 dissabtes*** d’obertura en horari de matí, entre juliol i setembre;  de 10 a 13h, i un desè dissabte, el 3 d’agost, amb un horari més extens, d’11 a 14h i de 14 a 20h. L’ingrés al recinte és gratuït.

L’objectiu no és altre que donar a conèixer l’exposició permanent sobre el llinatge dels Caboet i el facsímil dels Greuges de Guitard Isarn(datat entre 1080-1095), un dels documents més antics en llengua catalana. Cal recordar que els plafons explicatius són  redactats en català, però es poden llegir també en castellà, anglès i francès.

Des de l’associació han manifestat la seva satisfacció per tots aquests anys d’activitat entorn al seu patrimoni; ja fa cinc anys que els Greuges van tornar a casa. El juliol del 2014 vam rebre la donació d’un facsímil del document, el qual col·locàrem dins una peanya per a què fos contemplat pels visitants. Des de les hores, l’interès cap el manuscrit i el patrimoni dels Caboet només ha fet que créixer.

Greuges de Guitard Isarn 2

Centenari de la mort de Joaquim Miret i Sans

Com ja s’esdevingué per Setmana Santa, aquestes jornades se sumen a la commemoració del centenari de la mort de l’historiador i  jurista Joaquim Miret i Sans, membre fundador de l’Institut d’Estudis Catalans.

Miret i Sans (1858-1919) fou precisament qui el setembre de 1905, durant la seva estada a Organyà, trobà a la rectoria del poble la documentació referent al llinatge dels Caboet. Entre els pergamins s’hi trobaven els Greuges de Guitard Isarn i les Homilies d’Organyà. Cal incidir en el fet que Miret no només va descobrir aquests valuosos manuscrits, sinó que els va adquirir per a ser estudiats i difosos per ell mateix. Finalment els va cedir a la Biblioteca de Catalunya.

Tal i com ha manifestat Montse Riu, membre de l’Associació, sense cap mena de dubte a Miret li deguem que avui puguem conèixer una part important de la nostra història i al mateix temps gaudir d’aquest extraordinari patrimoni documental.

Per aquest motiu, durant els deu dissabtes d’obertura es podrà veure una  exposició d’imatges, cedides per la Biblioteca de Catalunya,  de documentació relacionada amb l’estada de Miret a les comarques de la Cerdanya i l’Alt Urgell durant el mes d’agost i començament de setembre de l’any 1905.

Entre la documentació es podrà contemplar la factura de l’hotel Europa de Puigcerdà, la relació de despeses de tot l’estiueig i el contingut del quadern de viatge, en el qual es narren aspectes diversos del dia a dia de Miret i dels seus acompanyants.

***Dissabtes de 10 a 13 h

 6, 13, 20 i 27 de juliol

 10, 24 i 31 d’agost

 7 i 14 setembre

Dissabte 3 d’agost

d’ 11 a 14 h

i de 16 a 20 h