MUNICIPIS

Viaplana: "Portar el pressupost a votació demà és un tema estètic, restar temps a la negociació és un error"

ERC assegura que els comptes no donen resposta a les necessitats que té la Seu, especialment en matèria educativa.
GM ERC la Seu
photo_camera ERC de la Seu ha valorat els pressupostos proposats pel govern municipal / @ERClaseu

El grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha manifestat aquest dimecres, en roda de premsa, que "a hores d’ara no tenim un acord de pressupost amb el govern municipal, ja que el projecte presentat no creiem que respongui a les necessitats de la Seu i Castellciutat".

El portaveu d'ERC, Francesc Viaplana ha declarat que "ens hagués agradat tenir més temps per negociar". La formació republicana al consistori alturgellenc ha detallat que el pressupost se’ls va enviar el 14 de desembre, amb una setmana el van treballar, els van debatre amb la militància i la candidatura i dijous passat van exposar les seves demandes a l’equip de govern municipal. Per Viaplana, "portar el pressupost al ple de demà és un tema totalment estètic, ja que si el pressupost no s’aprova al novembre o abans, entrem al 2024 amb pressupostos prorrogats, per tant, restar temps a la negociació és un error, obviant com obvia aquest pressupost, temes importants per la gent de la Seu i Castellciutat".

Eliminació de la pista de Joan Sansa

Francesc Viaplana ha mostrat la seva satisfacció pel fet que hagin caigut partides importants del pressupost com són l’eliminació de la pista esportiva de Joan Sansa (90.000€) o la compra de la segona màquina escombradora (300.000€). "Han caigut, perquè tota l’oposició ens hi hem negat, això demostra la força que tindríem l’oposició si anem a la una, i per això ens dol que cadascú hagi tirat pel seu compte", ha assegurat l'edil d'ERC.

pista poliesportiva plaça joan sansa (1)
Pista poliesportiva de la plaça Joan Sansa / laseu.cat

Aposta per l'educació

Des d'ERC també estan satisfets amb la inversió prevista a Castellciutat (150.000€ en carrers i 100.000€ pel parc del Rastrillo, en total 250.000€), tal i com portaven els republicans al seu programa electoral. Viaplana ha manifestat, però, que hi troben a faltar qüestions importants com l'aposta per l'educació, que "enguany, en el pressupost que proposa el govern municipal de Compromís X La Seu, decreix i demanem que s’iguali al de l’any anterior".  En aquest sentit, Viaplana ha dit que cal proporcionar un espai adequat i definitiu al Centre de Formació d’Adults, per la gran importància de la tasca que fa en la societat urgellenca. "Aquest lloc són els antics jutjats que, alhora, podrien proporcionar un espai adequat per l’alumnat de la unitat d’escolarització compartida (UEC) i el del pla de transició al treball (PFI-PTT), fent realitat així un centre educatiu que generaria un flux important de gent pel centre històric", ha detallat el portaveu republicà.

GM ERC la Seu
ERC de la Seu ha valorat els pressupostos proposats pel govern municipal / @ERClaseu

Amb la remodelació dels antics jutjats per ubicar-hi el Centre de Formació d’Adults, segons ERC s'alliberaria l’espai que havia estat la llar d’infant de la Grandalla, permetent així la seva reobertura per esponjar Minairons, que actualment està saturada, podent acollir més infants a les llars d’infants municipals. Pels representants d'ERC la Seu, "la llar d’infants municipal no és un tema menor, a part de proporcionar un espai de creixement i educació als nostres infants, permet la conciliació familiar dels progenitors".

Sense pressupost per al Cau

Viaplana també ha expressat la seva sorpresa "perqué en aquest pressupost no hi hagi ni un cèntim per arranjar el que havia estat l’escola llar de l’Albert Vives, per poder dotar al Cau d’un espai propi, i més, comptant que l’espai actual aquest any ha de desaparèixer". Segons ERC "el Cau realitza una tasca amb els nostres infants i joves molt valuosa i el mínim és que els proporcionem un espai adequat".

Jaciment la Seu finalització 3
Jaciment arqueològic de les Monges / laseu.cat

Jaciment arqueològic de les Monges

La formació republicana també troba a faltar una partida per protegir el jaciment arqueològic de les Monges, és a dir la construcció d’una coberta. "Si no es fa, el jaciment es va malmetent, i per nosaltres aquest jaciment, que és la Seu Medieval en el seu estat pur és una part del nostre patrimoni històrico-cultural importantíssima", ha afirmat Viaplana. En aquest sentit, ha afegit que "hi ha temps per decidir com serà la seva museïtzació, però protegir el que hem descobert per nosaltres és prioritari".

Polítiques d'habitatge

Els tres edils del grup municipal d'ERC, finalment, estan d'acord amb la inversió que es proposa als projecte de comptes municipals pel que fa a les polítiques d'habitatge, però "trobem a faltar partides que fessin possible col·laboració amb HABITAT 3, ja que creiem que no podem renunciar a cap de les vies per aconseguir habitatge social. I al mateix temps, trobem a faltar una partida que faci possible la portada d’aigua potable al disseminat de la Seu de l’altre costat de la Palanca, i més quan ja hi ha una part que en té creant així un greuge comparatiu", han manifestat.