MUNICIPIS

L'oposició força el govern municipal de la Seu d'Urgell a ajornar el ple dels pressupostos

El pressupost que es volia posar a votació en el ple d'aquest dijous diferia en algunes partides del presentat als grups en l'última Comissió informativa.
Ple  pressupostos la Seu
photo_camera Ple municipal de pressupostos de l'ajuntament de la Seu d'Urgell / RÀDIO SEU

Sorpresa majúscula aquest vespre a la sala de plens de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell. El govern municipal (Compromís X La Seu) s'ha vist obligat a ajornar el debat i votació dels pressupostos per al 2024. L'oposició (Junts, ERC i CUP), que suma majoria absoluta, ha demanat la postergació de la deliberació dels comptes municipals i el govern, davant la possibilitat de perdre el requeriment, ha optat per acceptar l'ajornament. Les raons esgrimides pels portaveus de Junts, Jordi Fàbrega, i d'ERC, Francesc Viaplana, són que el document definitiu dels comptes que es volia posar a votació avui, diferia en algunes partides del presentat als grups durant l'última sessió de la Comissió Informativa. 

Pel portaveu de Junts, Jordi Fàbrega, "el pressupost és l'eina més important de l'ajuntament per fer política municipal i el d'avui també és el plenari més important. Que avui el govern municipal porti a votació un pressupost que com a mínim dos dels quatre grups no han vist, i per tant no el coneixen en detall, és una mala praxi i una vulneració dels nostres drets com a regidors". Fàbrega ha demanat explícitament al govern municipal "que ajorni aquest punt de l'ordre del dia, que ens lliuri la documentació i que ens torni a convocar". I ha afegit, " i per transparència ho demanem també al grup de la CUP, perquè han fet unes modificacions al pressupost i nosaltres no les hem pogut veure ni valorar". Francesc Viaplana, per la seva banda, ha estat taxatiu: "No podem votar un pressupost que no hem vist en la seva totalitat". El portaveu d'ERC ha assegurat que el seu grup no ha rebut el document definitiu que es vol posar a votació "i que pel que se'ns diu incorpora modificacions com són deixar sense efecte les partides corresponents a l'eliminació de la pista polivalent de la plaça de Joan Sansa i a la compra d'una segona màquina de neteja viària." 

Núria Valls esguerra la plana a l'alcalde

Davant la manca de la documentació esmentada, l'alcalde Joan Barrera ha respost que les raons de Junts i ERC no es podien en aquell moment comprovar, "per tant, continuarem amb l'ordre del dia tal com estava previst", ha sentenciat. Després d'una llarga exposició del contingut dels pressupostos, per part de la segona tinent d’alcalde de l’Àrea de Finances i Promoció Econòmica, Gemma To, la regidora de la CUP, Núria Valls, ha deixat les coses clares i ha esguerrat la plana a les intencions de l'alcalde: "Nosaltres creiem que és important que tots els grups municipals puguin accedir a la documentació i, per tant, proposem la postergació del ple de pressupostos fins a la setmana que ve".

Tot sembla indicar que la nova sessió, amb caràcter extraordinari, que es durà a terme per debatre i posar a votació els pressupostos municipals, serà el dijous vinent, 4 de gener.

Pressupost la Seu CXLS CUP 2
Compromís X La Seu i la CUP acorden els comptes municipals de 2024 / Albert Lijarcio

Pacte de Compromís X La Seu amb la CUP

Cal recordar que aquesta setmana passada es va fer públic el pacte per als pressupostos del 2024 entre Compromís X La Seu, que governa en minoria a la capital alturgellenca, i els dos regidors de la CUP. Els comptes ascendeixen a gairebé 28 milions d'euros, dels quals 13 formen part del capítol d'inversions. El pacte entre totes dues formacions contempla treballar per a què la futura residència per a la gent gran sigui de gestió pública, ja sigui per part de la Generalitat o municipal. També es vol aconseguir que el futur hospital comarcal s'incorpori a l'Institut Català de la Salut o, si més no, que el gestioni una empresa pública del Pirineu. Finalment, s'ha acordat destinar una partida de 500.000 euros per a habitatge públic.