EXPOSICIÓ

El pantà de Rialb, vint anys després

Aquest divendres s’inaugurarà una exposició commemorativa a Mirambell
Vistes_embassament
photo_camera Panoràmica del pantà de Rialb. Autor: Lluís Vidal

Fa dues dècades que va ser inaugurada la presa del pantà de Rialb, el darrer gran pantà construït a l’Estat i un dels més polèmics, arran de les mobilitzacions i les protestes que va suscitar la seva construcció. Quatre poblacions negades per les aigües: Tiurana, Bassella, Aguilar i Castellnou de Bassella, junt amb centenars d’hectàrees de terres de conreu, i desenes de famílies obligades a abandonar casa seva foren el trist passiu d’una obra erigida en nom del progrés i del bé comú.

Recordant tots aquests esdeveniments, i també unes formes de vida que foren substancialment alterades per la construcció de l’embassament, el proper divendres, dia 13 de desembre a les 17.00 h, s’inaugura una exposició que, amb el títol Segre endins, l’abans i el després de la presa de Rialb, estarà dedicada a l’impacte que tingué i segueix tenint aquesta gran infraestructura sobre les terres del Segre Mitjà, entre les comarques de la Noguera i l’Alt Urgell. La inauguració tindrà lloc al local social la Barquera de Mirambell, al municipi de Bassella, a tocar de la carretera del nou nucli de Tiurana, en un acte presidit per Mª Àngels Blasco i Rovira, Directora General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya, i obert al públic.

L’exposició, comissariada per Núria Solé, del Consorci Segre Rialb, està configurada per setze plafons i es complementa amb un audiovisual que recull el testimoni de dotze persones vinculades amb els fets. En la seva elaboració, a banda del Consorci, hi ha participat directament el Consell Comarcal de l’Alt Urgell, els arxius comarcals de l’Alt Urgell i la Noguera, i ha col·laborat la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya. Es tracta d’una exposició de caràcter itinerant que visitarà, durant els propers mesos, tots els municipis que formen part del Consorci Segre Rialb, així com altres poblacions de les dues comarques afectades.