04.12.2022 |
Viure als Pirineus

LLIBRES I EDITORIALS

Organyà reuneix 30 autors i 20 editorials a la 23a edició de la Fira del llibre del Pirineu

Aquest dissabte al migdia tindrà lloc la tercera edició de la "Carrerada de llibres", consistent en la lectura simultània de llibres a les voreres del tram urbà de la carretera C-14, al seu pas per Organyà.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Imatge de l'edició de l'any passat de la 'Carrerada de llibres' d'Organyà/Ajuntament d'Organyà
Organyà reuneix 30 autors i 20 editorials a la 23a edició de la Fira del llibre del Pirineu

L'Associació del Llibre del Pirineu, que agrupa escriptors, editors, il·lustradors, llibreters i lectors d'aquest àmbit territorial, treballa en la creació d'una marca a través de la qual poder aglutinar i fer més visible tota la producció que es genera a la zona. L'objectiu és el d'aconseguir un segell de Denominació d'Origen, com el que ja compta el llibre ebrenc, que englobi tant les obres de caire literari com les que tenen més a veure amb el guiatge i descoberta de l'entorn. Des d'aquest divendres i fins diumenge, Organyà acollirà la 23a Fira del Llibre del Pirineu dedicada a aquest sector, en el marc de la qual hi participaran prop d'una trentena d'escriptors i una vintena d'editorials, les quals aproparan al públic les noves publicacions d'enguany.

Pla americà, d'esquerra a dreta, de l'escriptor Joan Obiols, el director d'Edicions Salòria, Marcel·lí Pascual, el president de l'Associació del Llibre del Pirineu, Isidre Domenjó, i l'escriptor Manel Figuera, el 28 d'agost de 2019 (Horitzontal).

(Foto: D'esquerra a dreta, l'escriptor Joan Obiols, el director d'Edicions Salòria, Marcel·lí Pascual, el president de l'Associació del Llibre del Pirineu, Isidre Domenjó, i l'escriptor Manel Figuera/Albert Lijarcio)

El certamen sobre el Llibre del Pirineu també es un punt de trobada i d'intercanvi experiències entre els diferents autors. En aquest sentit, l'escriptor Manel Figuera considera que cal que les persones que es dediquen a aquest sector al territori "creguin" en la seva feina i, per aquest motiu, veu el projecte de llançament d'una marca com una oportunitat per a què les obres veuen la llum des d'aquest entorn tinguin més pes i difusió. "Qualsevol producció del Pirineu mereix un segell de Denominació d'Origen", apunta. A més, assegura que cal tenir en compte que tot i que al territori només hi viu un 1% de la població, la mitjana de publicacions anuals de l'Alt Pirineu i Aran supera la del conjunt de Catalunya.

Tot i que a l'Alt Pirineu només hi viu un 1% de la població, la mitjana de publicacions anuals supera la del conjunt de Catalunya.


Mentre, l'escriptor Joan Obiols també creu que cal donar més suport i promoció a les obres pirinenques, ja que una de les problemàtiques actuals amb què es troben és la de fer-les arribar a les zones on hi ha més lectors potencials, fora del seu àmbit territorial. Per aquest motiu, assegura que es necessita de més implicació per part de les administracions, entitats i mitjans de comunicació, entre d'altres. En aquesta qüestió hi coincideix el director d'Edicions Salòria, Marcel·lí Pascual, que demana més ajudes i proposa que s'articulin línies específiques per a empreses locals d'aquest sector, dins del paquet de mesures que es vol posar en marxa per potenciar el món rural.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tant des del vessant creatiu com des de l'entorn editorial es valora la fira que té lloc a Organyà com un "esdeveniment estratègic i únic", la qual representa per ells, segons han dit, un "bon aparador" per mostrar la feina que s'ha dut a terme durant l'any. Per la seva banda, el president de l'Associació del Llibre del Pirineu i tècnic de Cultura del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Isidre Domenjó, creu que el certamen ajuda a fer "visible" tota aquesta tasca i que, poc a poc, s'està consolidant com una fira de "referència" per a les obres que s'editen i escriuen al Pirineu.

Un dels punts forts de l'esdeveniment serà l'activitat de la "Carrerada de llibres", que aquest dissabte al migdia celebrarà la seva tercera edició i que consisteix en una lectura simultània de llibres a les voreres del tram urbà de la carretera C-14 al seu pas pel municipi alturgellenc. Una altra de les propostes destacades és la lectura de dues homilies contemporànies, que l'organització encarrega a personalitats del món de la literatura i el pensament i que enguany seran l'escriptor i traductor Raúl Garrigasalt i l'arxiver i prevere Benigne Marquès. La Fira també inclou l'acte de lliurament dels premis literaris Homilies d'Organyà i serà clausurada, diumenge al migdia, pel cantautor 'Lo Pau de Ponts'.

Organyà reuneix 30 autors i 20 editorials a la 23a edició de la Fira del llibre del Pirineu
Comentarios