FIRA DEL LLIBRE DEL PIRINEU

Marcel Fité rebrà el premi Mossèn Albert Vives de periodisme

Marcel Fité, escriptor, lingüista i pedagog, serà guardonat, per la seva tasca a favor de la cultura i la llengua, amb el premi Mossèn Albert Vives de periodisme que concedeix Òmnium Alt Urgell 
Marcel Fité 2
photo_camera L'escriptor nargorí Marcel Fité Argerich

Aquest dissabte 31 d’agostMarcel Fité, escriptor, lingüista i pedagog, serà guardonat, per la seva tasca a favor de la cultura i la llengua, amb el premi Mossèn Albert Vives de periodisme que concedeix Òmnium Alt Urgell i que aquest any arriba a la seva XVI edició.

L’entrega del premi es durà a terme en el marc de la Fira del Llibre del Pirineu d’Organyà, a les 21 ha l’església de Santa Maria.

Mossèn Albert Vives (Oliana 1907 – Igualada 1992), va ser l’impulsor i el primer president d’Òmnium Cultural a l’Alt Urgell. El 1985 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i va obtenir, també, la medalla Francesc Macià.

Amb una àmplia formació, va impartir classes de llatí, literatura, música i català al seminari i, el 1968, es convertí en professor de la Càtedra de Llengua Catalana Mossèn Pere Pujol.

Òmnium Alt Urgell Marcel Fité

Marcel Fité i Argerich

El poeta, lingüista i pedagog, Marcel Fité Argerich, nascut a Coll de Nargó l'any 1949, es va llicenciar en Filologia catalana a la Universitat de Barcelona. Ha treballat de professor de llengua i literatura catalanes en diversos instituts. Ha publicat diversos materials escolars i edicions didàctiques d'obres de M. de Pedrolo, de Josep Espunyes i de B. Porcel, entre altres. Des del curs 1997-1998 al curs 2004-2005 va ser el cap de Normalització Lingüística de l'ICE de la UB i fins fa poc (curs 2008-2009) ha treballat a l'IES Apel·les Mestres de l'Hospitalet de Llobregat. Ha participat també en diversos grups de recerca i en l'organització de congressos relacionats amb l'ensenyament de la llengua.

Guardonat amb el Premi Les Talúries l'any 1997 amb el recull de narracions Històries de vetllador, i amb el Premi Manuel Cerqueda i Escaler l'any 2002 amb la novel·la El carrer dels Petons, i amb Escacs d'amor i de mort (Edicions Salòria) l'any 2016.

Va ser col·laborador a l’extinta Pirineu Actual i actualment és membre del consell de redacció i col·laborador de "Lo Banyut" i de "Llengua Nacional" i col·labora a la revista Cadí-Pedraforca i Llengua Nacional en les quals ha publicat nombrosos articles i entrevistes relacionats amb el món dels raiers.

comentaris