HISTÒRIA LOCAL

Organyà acull el dissabte 16 de novembre la V Jornada d'Estudis de l'Alt Urgell

La jornada, de periodicitat biennal, se celebrarà durant tot el dia i comptarà amb un total de 17 comunicacions sobre diferents temàtiques, sempre centrades en l'àmbit territorial de l'Alt Urgell.
Pla mitjà del president de l'Institut d'Estudis Comarcals de l'Alt Urgell, Lluís Obiols, i de la tresorera de l'entitat, Pilar Aláez, explicant el programa d'actes per commemorar el seu desè aniversari. Imatge del 13 de juny de 2019 (Horitzontal).
photo_camera El president de l'Institut d'Estudis Comarcals de l'Alt Urgell, Lluís Obiols, i la tresorera de l'entitat, Pilar Aláez/Albert Lijarcio

El novembre de l'any 2009 es va presentar públicament a Organyà, l'Institut d'Estudis Comarcals de l'Alt Urgell. Ara, quan es compleixen deu del seu naixement, la vila d'Organyà serà l'escenari de la cinquena Jornada d'Estudis de l'Alt Urgell.

La jornada, de periodicitat biennal, se celebrarà durant tot el dia i comptarà amb un total de 17 comunicacions sobre diferents temàtiques, sempre centrades en l'àmbit territorial de l'Alt Urgell. Aquesta activitat està organitzada per l'Institut d'Estudis Comarcals de l'Alt Urgell i compta amb la col·laboració de l'Ajuntament d'Organyà, el Consell Comarcal de l'Alt Urgell i l'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell. La jornada és gratuïta i oberta a qualsevol persona interessada.

Deu anys de l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell

"El novembre de l’any 2009, fa exactament una dècada, vam presentar públicament l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell. Deu anys després podem
afirmar que hem treballat intensament per assolir aquells objectius fundacionals: promoure i difondre la recerca a la nostra comarca.

Aquesta cinquena edició de la Jornada d’Estudis de l’Alt Urgell la celebrem a Organyà, la vila de les Homilies, cap de quarter del vescomtat de Castellbò, seu d’una de les grans fires ramaderes del país i, de forma més recent, referent literari a partir de la Fira del Llibre del Pirineu. Durant tot el dia parlarem d’història i de natura, de meteorologia i de numismàtica, de llengua i de patrimoni. Com sempre, amb la intenció de conèixer millor el nostre entorn i, en conseqüència, valorar-lo com es mereix"

Institut d'Estudis Comarcals de l'Alt Urgell

IECAU

PROGRAMA
9.30h Presentació de la Jornada

10.00h Comunicacions
- Carles Gascón Chopo: Els pariatges d’Organyà (any 1233).

- Montse Riu Piqué: Jordana de Caboet i Eliarda de Montellà, dues pelegrines de la vall
de Cabó en època medieval.

- Francesc Subirats i Forns: Les monedes de Castellbò.

- Joan Florensa Parés; Aniol Noguera Clofent: L’Escola Pia d’Oliana.

11.30h Pausa - Cafè

12.00h Comunicacions
- Daniel Fité Erill: Apunts entorn de les bases del sostre demogràfic urgellenc de 1860: l’evolució demogràfica del poble de Gavarra [Coll de Nargó, Alt Urgell] (1750-1920). -

- Guillem Martín Bellido; Josep Obiols Potensà: Localització de la toponímia del solà del Vilar de Cabó.

- Valentí Turu Michels; Carles Gascón Chopo: Ressenyes històriques sobre la fragilitat dels sòls de muntanya als Pirineus Orientals (Andorra-Alt Urgell-Cerdanya), una senyal secular de l'acció antròpica sobre el medi natural.

- Jordi Dalmau i Ausàs: Règim de nevades al refugi de la Basseta (2008-2018).

14.00h Dinar

16.00h Comunicacions

- Jordi Pasques Canut: La tosca de la font Bordonera.

- Pere M. Parés-Casanova: El púdol (Frangula alpinus): retall d’una comunitat vegetal estressada.

- Carlos Guàrdia Carbonell: Una aproximació a l'estudi del viari tradicional. El cas del municipi d'Alàs i Cerc.

- Jordi Piferrer Deu: Peramola, Organyà, Cal Roger. Una xarxa d'evasió durant la guerra civil espanyola 1936-39

- Pau Chica Fernández: En nom de la revolució. El Comitè local de milñicies antifeixistes de la Seu d'Urgell (juliol 1936-juny 1937)

17,30h Comunicacions

- Lluís Obiols Perearnau; Aniol Noguera Clofent: les vistes d'Oliana.

- Carmen Xam-mar Alonso: Introducció a la societat i l'activitat econòmica de la Seu d'Urgell (segles VII i VIII).

- Carmen Xam-mar Alonso, Climent Miró Tuset: El significat de la Forca del Firal del quadre Hèrcules i la Ciutat.

- Daniel Fité Erill: La Seu d'Urgell en temps del bisbe Caixal: obertura urbanística i conflicte cívico-religiós (1853-1868)