AGERMANAMENTS

Oliana i Biedermannsdorf estrenyen llaços arran de la figura històrica del Comte Vilana-Perles

L'exili austriacista porta el primer agermanament municipal entre Àustria i Catalunya
Carme Lostao 3
photo_camera L'alcaldessa d'Oliana, Carme Lostao

L'exili austriacista uneix més de 300 anys després de la derrota del 1714 els municipis d'Oliana i Biedermannsdorf (Baixa Àustria) arran de la figura històrica del Comte de Vilana-Perles, fill de la localitat alturgellenca i exiliat a Àustria. L'agermanament es va formalitzar dijous amb la votació a favor del consell municipal d'Oliana. Es tracta del primer agermanament municipal entre Catalunya i Europa Central, amb la col·laboració de la delegació del Govern des de Viena. A causa de la situació actual per la pandèmia de la covid-19, les celebracions per aquest agermanament tindran lloc per la Diada de Sant Jordi de 2022 a la localitat austríaca.

Per l'alcaldessa d'Oliana, Carme Lostao, aquesta cooperació internacional entre municipis és un "èxit". D'aquesta manera s'ha mostrat satisfeta per l'aprovació de l'agermanament, ja que consolida uns vincles que "segurament Vilana Perles, n'hauria estat orgullós". Segons Lostao, la figura de l'olianès més il·lustre era la d'un "europeista convençut" i per això ha afirmat que és un orgull mantenir aquestes conviccions i fomentar els vincles amb la població austríaca.

Amb motiu de la Diada de l'Onze de setembre, la delegació del Govern a Europa Central i l'alcaldia del municipi de Biedermannsdorf rendiran homenatge als exiliats austriacistes davant del monument de la històrica figura del Comte Ramon Frederic de Vilana-Perles en aquest municipi austríac. Vilana-Perles va estar a l'exili a Biedermannsdorf on va deixar un impacte molt valorat per la comunitat. Una relació històrica, asseguren, que va posar la base per una col·laboració cultural i dels ciutadans amb "l'esperit europeu", segons l'acord aprovat.

La història de Vilana –Perles

Ramon Frederic de Vilana – Perles va néixer el 1663 a Oliana. Després de l'inici del setge de Barcelona pels Borbons durant la Guerra de Successió, es va traslladar a Viena l'any 1713. L'11 de setembre de 1714, Barcelona va caure a mans de les tropes francoespanyoles i milers de catalans que havien lluitat al bàndol de l'emperador de la casa Habsburg es van exiliar a l'imperi austro-hungaro, on Carles VI els va oferir protecció. El mateix 1714, Vilana – Perles va entrar al servei com assessor de política exterior de l'emperador Carles VI i va adquirir una alta reputació a la cort imperial. Amb els anys, Vilana – Perles va adquirir també terres; als municipis de Biedermannsdorf, Passdorf i Brunn am Gebirge.

Oliana

Actualment, el llegat de Vilana – Perles segueix sent omnipresent a Biedermannsdorf. Com a protector de la comunitat, Vilana – Perles va fer construir diversos edificis importants. Entre ells, l'església de Biedermannsdorf. L'any 1733 va adquirir també el senyoriu de Paasdorf, al nord de la Baixa Àustria, on reconstruí el castell el 1740.

Agermanament municipal

D'aquesta connexió històrica va sorgir el projecte d'un agermanament municipal entre Biedermannsdorf i Oliana, que es formalitzarà durant la Diada d'enguany amb el suport de la Delegació del Govern a Europa Central. L'objectiu és reforçar les relacions institucionals i culturals entre la comunitat civil catalana i austríaca, així com recordar la història comuna i l'exili català a l'actual Àustria. El municipi de Biedermannsdorf va aprovar en ple l'agermanament el 2014 i Oliana ho va fer aquest dijous.

Les celebracions multitudinàries d'aquest agermanament tindran lloc el 23 d'abril de 2022 a Biedermannsdorf, en el marc de la festa del patró de Catalunya, Sant Jordi. L'alcaldessa d'Oliana també hi participarà presencialment amb altres representants. En el marc del Dia internacional del Llibre també es presentarà un llibre bilingüe sobre la figura Vilana – Perles i la història compartida entre Catalunya i Àustria així com una exposició sobre la vida i l'obra de l'exiliat català a Biedermannsdorf.