INFRAESTRUCTURES DE REGADIU

El nou reg de Peramola i Bassella, en fase de proves la propera tardor

 L'alcaldessa de Peramola, Gemma Orrit, afirma que el nou reg serà com una "revolució paisatgística i també econòmica". La primera fase d'obres, executades per la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, s'enllestirà en el termini d'un mes.

Nou regadiu Peramola i Bassella
photo_camera Una finca de Peramola on arribarà el nou reg/Albert Lijarcio

Els agricultors de Peramola i Bassella, a l'Alt Urgell, veuran entrar l'aigua a les seves finques abans d'acabar l'any. La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) té previst enllestir la primera fase de les obres del reg, que n'abastirà més de 550 hectàrees, el proper 15 de març i dur a terme, també aquest 2018, els treballs de construcció de la xarxa principal. D'aquesta manera, es podrà fer la connexió amb la secundària, ja executada per la Generalitat al 2015. Alguns dels propietaris de la zona han instal·lat en els darrers mesos els sistemes de regadiu als seus terrenys a l'espera de poder fer les primeres proves durant la propera tardor

Les obres d'instal·lació de la canonada que abastirà el reg de Peramola i Bassella encaren la seva recta final, així com la construcció de l'estació de bombament que ha de repartir l'aigua entre els diferents nivells de les més de 550 hectàrees que se'n beneficiaran. La CHE té previst enllestir aquesta primera fase el proper 15 de març i abordar també aquest any els treballs de la xarxa principal que connectarà amb la secundària, que està feta des de l'any 2015. Mentre, la comunitat de regants executarà al mateix temps la darrera fase d'aquesta intervenció amb l'objectiu que aquesta tardor ja es pugui provar el nou reg i que estigui totalment operatiu per la campanya de 2019, segons ha explicat el seu president Joan Puig.

Una part dels prop del centenar de propietaris adherits al nou reg -un 97% dels terrenys afectats- han avançat les tasques d'adaptació de les seves finques. La instal·lació dels diferents tipus de sistemes, com ara el d'aspersió, els han suposat de mitjana entre 6.000 i 7.000 euros per hectàrea. "Estem esperant l'aigua per obrir l'aixeta" assegura un dels agricultors que passarà del secà al regadiu, Jaume Angrill, que ha explicat que d'entrada optaran pels cultius tradicionals de farratge o cereal per, posteriorment, adaptar-se a les demandes d'altres tipus de conreus.

Des dels municipis afectats veuen el reg com una "revolució paisatgística i també econòmica", tal com afirma tant l'alcaldessa de Peramola, Gemma Orrit, com el president de la comunitat de regants. Tots dos coincideixen també en què l'obra, que en el cas de la Confederació suposa una inversió de 5,8 milions d'euros entre la primera i la segona fase, era molt esperada entre els seus veïns. En aquest sentit, han explicat que la intervenció es duu a terme com a compensació per la construcció del pantà de Rialb. Per la seva banda, l'agricultor Jaume Angrill conclou: "Serà un somni fet realitat el dia en què surti l'aigua per la canonada".