MUNICIPIS

L'Ajuntament de la Seu d'Urgell dobla la despesa en retribucions salarials als regidors de govern

L'absència del regidor de la CUP, Bernat Lavaquiol, permet l'aprovació de les retribucions en el ple extraordinari de cartipàs municipal. 
Organigrama nou ajuntament la Seu 1
photo_camera L’alcalde Joan Barrera durant la presentació de l’organigrama del nou govern municipal / laseu.cat

Un dels primers moviments que ha aprovat el nou govern municipal de la Seu d'Urgell (Compromís X La Seu) ha estat incrementar el conjunt de les retribucions salarials. L'absència del regidor de la CUP, Bernat Lavaquiol, ha permès l'aprovació d'aquestes noves retribucions, que han rebut el vot en contra dels grups de l'oposició, JUNTS i ERC i també el de la regidora de la CUP, Núria Valls.

Segons el cartipàs aprovat avui, l'alcalde de la Seu d'Urgell, Joan Barrera, passarà a cobrar 43.903 euros anuals, per una dedicació del 85%, la mateixa assignació que rebia l'anterior alcalde, Francesc Viaplana. Per la seva banda, els tinents d'alcalde percebran 22.538 euros, per una dedicació del 50%. Es dona la paradoxa que el regidor responsable de Via Pública i Serveis Municipals, Antoni Nadal, ingressarà 36.060 euros per una dedicació del 80%, una retribució que s'aproxima molt a la de l'alcalde, però amb unes responsabilitats i una dedicació inferior, superant la dels tinents d'alcaldia. Per altra banda, el primer tinent d’alcalde d’Urbanisme i Medi Ambient, David Servat, rebrà una retribució de 22.538 euros per una dedicació del 50%, així com també percebrà la mateixa assignació per igual dedicació la segona tinent d’alcalde de l’Àrea de Finances i Promoció Econòmica, Gemma To, i Cristina Moreno, tercera tinent d’alcalde de l’Àrea de Cultura, Educació i Acció Social. 

Organigrama nou ajuntament la Seu 2
L’alcalde Joan Barrera durant la presentació de l’organigrama del nou govern municipal / laseu.cat

Conjunt de les retribucions

El conjunt de retribucions de l’equip de govern es doblaran, passant d'uns 77.000€ al final del mandat anterior, als 147.578,23€ del que ara comença. El portaveu de Junts, Jordi Fàbrega, ha qualificat d' "escandalosa" la pujada salarial dels càrrecs de govern i s'ha preguntat si "amb aquestes retribucions es volen pagar favors polítics a alguns membres del govern municipal per la feina que han fet en el passat". Per la seva banda, Francesc Viaplana, portaveu d'ERC, ha manifestat la seva oposició a aquest increment salarial "en una situació econòmica global com l'actual" i ha lamentat que el govern municipal hagi adoptat aquesta decisió, "vulnerant l'acord de la mesa laboral paritària que establia que no hi hauria augments salarials fins que no fos aprovada la relació de llocs de treball". Núria Valls, representant de la CUP, també ha argumentat el vot contrari de la seva formació perquè "creiem que són uns sous exagerats". La portaveu cupaire ha dit que " a la CUP tenim un codi ètic que fixa que el topall salarial no ha de superar 2,5 vegades el salari mínim interprofessional". L'alcalde Joan Barrera va manifestar que no era cert que es dupliquessin els salaris i que aquesta és una acusació que no s’ajustava a la veritat, “s’ha de ser molt rigorós amb aquestes dades sensibles, defugint de polítiques populistes i destructives”, va dir.

Augment de l’IPC

Tenint en compte l'augment de l'Índex de Preus del Consumidor (IPC) del 2022, el càlcul de pujada percentual equilibrada s'hauria d'haver situat a tot estirar al voltant del 5,7%. Un paràmetre que, val a dir, acostuma a servir per revaloritzar les retribucions dels sous més baixos -no de sous ja significatius- perquè es pugui fer front als serveis bàsics en un context amb un Salari Mínim Interprofessional (SMI) fixat en 15.120 euros anuals i un salari mitjà a nivell de Catalunya de 28.145 euros. 

Indemnitzacions i compensacions

Per altra banda, el ple municipal també ha acordat fixar les indemnitzacions i compensacions que corresponen als regidors de l’Ajuntament per assistència a Ple (170,05 euros); per assistència a Junta de Govern Local (110,57 euros); i per assistència a Comissions Informatives i Comissió Especial de Comptes (23,75 euros). Tanmateix, el plenari també va aprovar fixar les compensacions econòmiques per als grups municipals (Import fix per a cada grup 171,00 € per mes i Import per regidor 85,50 € per mes).