HISTÒRIA LOCAL I RECERCA

Institut d'Estudis Comarcals de l'Alt Urgell, deu anys d'aposta per la història local i la recerca

L'entitat celebra l'aniversari programant una vintena d'activitats repartides entre tots els municipis de la seva àrea

Pla mitjà del president de l'Institut d'Estudis Comarcals de l'Alt Urgell, Lluís Obiols, i de la tresorera de l'entitat, Pilar Aláez, explicant el programa d'actes per commemorar el seu desè aniversari. Imatge del 13 de juny de 2019 (Horitzontal).
photo_camera El president de l'Institut d'Estudis Comarcals de l'Alt Urgell, Lluís Obiols, i la tresorera de l'entitat, Pilar Aláez, explicant el programa d'actes per commemorar el seu desè aniversari/Albert Lijarcio

L'Institut d'Estudis Comarcals de l'Alt Urgell (IECAU) commemora, a partir d'aquest diumenge i fins al pròxim 16 de novembre, la seva primera dècada de trajectòria, marcada pel seu paper clau a l'hora de "liderar" la recerca que s'ha dut a terme sobre aquesta part del territori, segons ha explicat el seu president Lluís Obiols. D'aquesta manera, a través de l'entitat s'han canalitzat diverses iniciatives, com ara les impulsades per joves que s'estan formant fora d'aquesta zona o bé de persones que estaven fent estudis a títol individual. Per celebrar els seus deu anys, l'associació ha programat un total de 22 activitats per tots els municipis de la comarca, entre conferències, caminades, visites guiades, jornades acadèmiques, taules rodones i presentacions de llibres.

El president de l'IECAU, Lluís Obiols, ha explicat que la distància física que hi ha entre l'Alt Urgell i els punts on s'ubiquen els principals centres universitaris és un factor que incideix negativament en la recerca que es duu a terme sobre aquest territori. Per aquest motiu, ha afegit que, des de l'entitat, s'ha volgut fer de "paraigües" per ajudar a aquelles persones interessades en fer estudis de diferents temàtiques de la comarca. Una tasca que, segons Obiols, ha convertit l'associació en un referent a l'Alt Urgell i, a més, l'ha situat en una posició "notable" dins l'àmbit pirinenc.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

L'objectiu de l'Institut d'Estudis, que ha arribat als deu anys de vida comptant amb uns 130 socis, és el de fomentar i difondre el coneixement de la comarca, des de tots els seus punts de vista. Tot i això, els àmbits on l'entitat ha tingut més incidència han estat l'històric i el patrimonial, tal com ha comentat el seu president. Per la seva banda, la tresorera i membre d'aquesta associació, Pilar Aláez, ha explicat que la programació per commemorar la seva primera dècada de trajectòria s'ha ideat tenint en compte d'altres actes i celebracions que tenen lloc als diversos municipis de l'Alt Urgell, així com també diversos esdeveniments de referència com, entre d'altres, les Jornades Europees de Patrimoni.

La primera de les activitats previstes es durà a terme aquest diumenge i consisteix en una visita guiada a l'ermita de Sant Ponç d'Alinyà, la qual anirà a càrrec de l'historiador Carles Gascón i forma part del Festival de Senderisme dels Pirineus. Del programa d'actes també en destaca la caminada des de Bóixols, nucli d'Abella de la Conca (Pallars Jussà), fins a Taús, a les Valls d'Aguilar (Alt Urgell) que tindrà lloc el 21 de setembre. Mentre, a principis d'octubre es celebrarà l'11è Col·loqui Internacional d'Estudis Transpirinencs, enguany dedicat als pobles abandonats del Pirineu; i el cicle d'activitats acabarà a Organyà amb la V Jornada d'Estudis de l'Alt Urgell, en el marc de la qual s'organitzarà un sopar de cloenda.

Calendari d'activitats programades

Presentat el calendari d'activitats per celebrar el 10è aniversari de l'Institut d'Estudis Comarcals de l'Alt Urgell! Del 16 de juny al 16 de novembre de 2019, per tots els municipis de la comarca:

Juny, 16. Caminada guiada. “Visita a l’ermita de Sant Ponç”. Alinyà. Carles Gascón Chopo.

Juliol, 19. Conferència. “Camins de vida i mort. La frontera alturgellenca durant la II Guerra Mundial”. Arcavell. Pau Chica Fernández.

Juliol, 28. Caminada guiada. “Mines, santuaris, camins de la sal i boixos sagrats. D’Ansovell a Boscalt”. Ansovell. Membres de l’IECAU.

Agost, 4. Taula rodona. “Noblesa a Catalunya: dels castells feudals als palaus urbans”. Josa de Cadí. Membres de l’IECAU.

Agost, 10. Visita guiada. “Del Cap del Roc a Sant Climent, l’evolució urbanística de Coll de Nargó”. Coll de Nargó. Daniel Fité Erill i Lluís Obiols Perearnau.

Agost, 11. Conferència. “Dels Caboet als Castellbò”. Castellbò. Carles Gascón Chopo i Oliver Vergés Pons.

Agost, 17. Conferència i presentació de llibre. “Els escolapis a Oliana” i llibre “Les arrels de l’Escola Pia al Pallars Jussà. Josep Calassanç, oficial de Tremp”. Oliana. Joan Florensa i Aniol Noguera.

Agost, 18. Visita guiada. “Dels bandolers als acordions”. Arsèguel. Lluís Obiols Perearnau.

Setembre, 14. Visita guiada. “Tresors romànics (des)coneguts: Sant Vicenç d’Estamariu i Sant Martí de Bescaran”. Estamariu i Bescaran. Pilar Aláez Gil.

Setembre, 21. Caminada guiada. “De Bóixols a Taús per la cabanera”. Montanissell, Cabó i Taús. Jordi Pasques Canut i Climent Miró Tuset.

Setembre, 27. Conferència. “Miquel Dòria, un jesuïta i poeta d’Arfa a l’exili borbònic”. Arfa. Carlos Rizos Jiménez.

Octubre, 4 a 6. Col·loqui Internacional d’Estudis Transpirinencs. La Seu d’Urgell.

Octubre, 11. Conferència. “Viatges i viatgers a l’Alt Urgell al segle XIX. Una perspectiva romàntica”. La Seu d’Urgell. Julio Quílez Mata i Jordi Pasques Canut.

Octubre, 12. Caminada guiada. “Les mines de bauxita de Peramola”. Peramola. Membres del Grup d’Arqueologia de Peramola.

Octubre, 12. Caminada guiada. “Les esglésies d’Ogern i de la Salsa”. Ogern. Carles Gascón Chopo i Pilar Aláez Gil.

Octubre, 27. Visita guiada. “Els retaules de la vall de la Vansa i Tuixent”. Fórnols, Cornellana, els Garrics, Ossera i Tuixent. Carmen Xam-mar Alonso.

Novembre, 2. Caminada guiada i conferència. “El Canal de l’Olla i Segalers. 200 anys (més un)”. Alàs. Lluís Obiols Perearnau i Francesc Isern Parramon.

Novembre, 3. Conferència. “Sant Ermengol i els ponts de Bar”. Pont de Bar. Carles Gascón Chopo i Lluís Obiols Perearnau.

Novembre, 8. Conferència. “Republicans urgellencs exiliats a Mèxic”. La Seu d’Urgell. Pau Vinyes Roig.

Novembre, 16. V Jornada d’Estudis de l’Alt Urgell. Organyà.