PATRIMONI

Lina Sevillano, guardonada amb el Premi Trementinaire d'Honor

La guardonada ha dirigit el Museu de les Trementinaires de Tuixent des del dia de la seva inauguració, ara fa vint-i-cinc anys.
Lina Sevillano Premi Trementinaire 2
photo_camera Lina Sevillano, guardonada amb el Premi Trementinaire d'Honor / @ccalturgell

Un dels actes centrals de la Festa de les Trementinaires de la vall de la Vansa i Tuixent, celebrada en la seva vint-i-quatrena edició aquest passat cap de setmana amb gran èxit de participació, és l’atorgament del Premi Trementinaire d’Honor, concedit en aquesta edició a Lina Sevillano, directora del Museu de les Trementinaires de Tuixent.

La guardonada ha estat la responsable de la gestió i de l’atenció al públic del Museu de les Trementinaires des del mateix dia de la seva obertura, el mes de desembre de 1999, en un exercici impecable de professionalitat que ha superat àmpliament la mera execució de les seves responsabilitats per esdevenir una de les millors portaveus del món de les trementinaires en l’actualitat.

Lina Sevillano Premi Trementinaire
Lina Sevillano, guardonada amb el Premi Trementinaire d'Honor / @ccalturgell

El premi Trementinaire d’Honor, atorgat per una comissió que compta amb representació dels ajuntaments de Josa i Tuixent i de la Vansa i Fórnols, del Consell Comarcal de l’Alt Urgell i del col·lectiu d’artesans de la vall de la Vansa i Tuixent, reconeix des de l’any 2007 aquelles persones o col·lectius que més treballen per al coneixement, el reconeixement i la promoció del món de les trementinaires. En aquest sentit, tots els membres de la comissió van ser unànimes en reconèixer els mèrits de la Lina Sevillano per esdevenir la guardonada d’enguany. Altres premiats amb aquest guardó han estat Ernest Costa i Savoia, Carme Bosch, Emília Llorens, Càndida Majoral, el col·lectiu que impulsà l’exposició prèvia a l’obertura del Museu, Jordi Pasques o Isidre Domenjó, entre altres.

El guardó consisteix en un podallet, símbol de la feina que feien les trementinaires en la recol·lecció d’herbes i altres productes naturals per fer-ne remeis que anaven a vendre a peu des de la vall de la Vansa i Tuixent per bona part de Catalunya.