19.01.2022 |
Viure als Pirineus

PRODUCCIÓ TRADICIONAL

La foto del dia: Serrat Gros augmenta la família

A Serrat Gros augmenten la família, al febrer comencen a néixer els cabrits i avui han tingut trigèmins. 

Trigèmins Serrat Gros Josa de Cadí
Part de trigèmins a Serrat Gros de Josa de Cadí/Foto Mercè Lagrava
La foto del dia: Serrat Gros augmenta la família

El Serrat Gros va néixer de la mà de l’Eulàlia Torras l’any 1981. Al 2006 en Raül Alcaraz i la Mercè Lagrava li prenem el relleu fins l’actualitat.

Des del seu inici, sempre han elaborant el formatge amb la llet de les sves cabres a Cal Codina al poble d’Ossera i a partir de 2016 també a Cal Jepet al poble de Josa de Cadí, on elaboren mató, iogurt i formatge fresc.  La Mercè i el Raül estan sempre presents en tot el procés: des dels naixements dels petits, la munyida, la pastura, l’elaboració dels formatges, mató i iogurts, i la seva comercialització.

Serrat Gros és el nom de la serralada on a les cabres els agrada més anar a pasturar. La Mercè i el Raül estan sempre oberts a tastar el que elaboren i a visitar una de les zones més maques del nostre país.  Si aneu el matí a Josa, podreu veure les cabres, ja que cada tarda marxen a pasturar. 

El ramat de Serrat Gros està format per cabres de raça alpina. Aquesta raça suporta molt bé el fred i l’alçada, condicions que es donen a Josa de Cadí. Per això s’hi troben tan bé. Cada dia de l’any surten a pasturar i s’alimenten de les pastures de bosc i alta muntanya.

Tenir el ramat a casa els assegura una llet de màxima qualitat i amb les millors condicions per treballar-la. Respecten el seu cicle natural per fer el formatge. Incorporen els bocs al ramat durant el mes de setembre per assegurar-ne la reproducció. Al febrer, quan comencen a néixer els cabrits, els mascles es retiren fins al setembre següent. L’època de lactació va de febrer a novembre i elles descansen tres mesos per afrontar millor la gestació i la propera temporada.

La foto del dia: Serrat Gros augmenta la família
Comentarios