La iniciativa, presentada per l’equip de govern, va ser aprovada per unanimitat de tots els grups municipals del Consistori urgellenc.

L’Ajuntament de la Seu d’Urgell retira la Medalla d’Or de la Ciutat concedida l’any 1966 al dictador Franco

El ple ordinari de l’ajuntament de la Seu d’Urgell que es va celebrar ahir dilluns al vespre va aprovar per unanimitat de tots els regidors que conformen el consistori urgellenc retirar la medalla d’or de la ciutat atorgada l’any 1966 al dictador Francisco Franco.

Ple 11 juliol 2016 010
photo_camera Ple 11 juliol 2016

Recordem que la proposta de revocar aquesta màxima distinció de la ciutat a Franco va ser a iniciativa de l’equip de govern de l’Ajuntament de la Seu. L’alcalde de la Seu, Albert Batalla, va afirmar que la proposta de revocar aquesta màxima distinció que fa la ciutat al dictador Franco “és per motius obvis i, per això, l’equip de govern proposa aquest vespre la retirada de tal honor”. Batalla va abundar que “l’observació del fet en d’altres institucions catalanes, ens ha motivat a fer la comprovació que l’Ajuntament de la Seu d’Urgell no hagués tingut aquesta iniciativa abans”.

Per confirmar aquest punt, s’han revisat els arxius municipals on s’ha constatat que encara es mantenia l’atorgament de la primera Medalla d’Or de la Seu d’Urgell a Francisco Franco.

Els arxius confirmen que el 23 de desembre de 1966 es va celebrar un ple extraordinari en el qual es va decidir atorgar aquesta distinció al general Franco. 

Val a dir també s’ha trobat la factura del que va costar aquesta medalla que ascendia a 6.400 de les antigues pessetes. Al respecte, l’Ajuntament de la Seu d’Urgell sol·licitarà al Govern de l’estat el retorn d’aquesta medalla.