La Germandat de Sant Sebastià de la Seu d’Urgell inicia dijous els actes festius per commemorar el seu patró 

Enguany els actes commemoratius de Sant Sebastià s'iniciaran demà passat, dijous 18 de gener, a dos quarts de nou del vespre, amb la xerrada-col·loqui sobre els 25 anys d’olimpíades, que anirà a càrrec de Ramon Ganyet, director de la subseu olímpica dels Jocs Olímpics del 92. La xerrada tindrà lloc a l’Espai Ermengol

caramelles1
photo_camera La música és un tret identitari de la germandat

L’acte que donarà el tret de sortida oficial tindrà lloc divendres 19 de gener, a les vuit del vespre, amb la tradicional lectura del pregó, enguany a càrrec de Carme Xammar, historiadora urgellenca, que tindrà lloc al local de la Germandat que es troba situat a l’avinguda de Garriga i Massó, número 22.

A les nou de la nit, es repartirà la tradicional torrada de pa amb allioli, codonyat i altres complements gastronòmics, gratuït i exclusiu pels Germans, al centre cívic El Passeig.

20 de gener: festiu a la Seu d'Urgell

La celebració continuarà dissabte 20 de gener, festivitat del patró i festiu a la Seu d'Urgell, amb un solemne ofici a la Catedral, a les onze del matí, amb cant dels Goigs en honor a Sant Sebastià i el repartiment de panets beneïts. A les 12 del migdia, a l’Ajuntament de la Seu es realitzarà l’Assemblea General Ordinària de la Germandat. A les dues del migdia tindrà lloc un dinar de germanor i a les sis de la tarda tindrà lloc un ball de tarda a la sala de festes Guiu de la ciutat, amb l'actuació del Duo Laser.

La commemoració de Sant Sebastià seguirà diumenge 21 de gener amb la celebració del vuitè Campionat de Botifarra 'Sant Sebastià', per eliminatòries, que s'iniciarà a les nou del matí al local de la Penya Barcelonista Urgellenca.

El mateix dissabte, a les sis de la tarda, hi ha programat el Concert de Sant Sebastià, a càrrec dels Acordionistes de l’Escola Municipal de Música, a la sala Sant Domènec.

La jornada dissabte finalitzarà amb una missa en record dels Germans confrares difunts, a l’església de La Missió, a les vuit del vespre.

Sant Sebastià, vot de poble

Com cada any, la Seu d’Urgell rememora el 20 de gener, festivitat de Sant Sebastià, el seu vot de poble a través de la Germandat que porta el nom del sant. La Seu, com moltes d’altres poblacions catalanes, sota els estralls de la pesta a mitjans del segle XIX va posar-se sota l’advocació de Sant Sebastià, patró que s’invocava per a salvar-se del còlera.

La Germandat de Sant Sebastià, que supera els 800 socis (la majoria d’ells caps de casa), s’anomenava històricament Associació de Socors Mutu i va crear-se el 1855, que ha ofert de manera ininterrompuda als seus associats els serveis i atencions previstos pels seus fundadors.

Actualment, la Germandat impulsa diverses iniciatives culturals i ciutadanes, destacant la important recuperació de les tradicionals ‘Caramelles’ de Pasqua, amb prop de 100 cantaires. També participa en la processó de Divendres Sant, en l’Estudiantina del Carnaval i en d’altres manifestacions populars i folklòriques.