Una tradició que perviu

Els membres de la Confraria de Sant Antoni Abat de la Seu d’Urgell van repartir, aquest dimecres, unes 7.000 racions d'escudella als urgellencs i urgellenques congregats al passeig Joan Brudieu de la capital alturgellenca que des de mig matí ja feien cua per a poder tastar i endur-se a casa aquesta menja típica d’hivern. Per elaborar aquesta escudella es van fer servir més de 1.000 quilos d’aliments, entre verdures, llegums, carn de porc i de vedella. Però l'important no són les quantitats. Allò que de veritat té el cor robat als urgellencs és l'ambient del passeig, el fum, l'olor característica només d'aquell dia, l'ambient familiar, la col·laboració entre membres de la confraria, les imatges que els transporten a la infància, el caliu humà en un dia que acostuma a ser molt fred (cada cop menys).

IMG_8705
photo_camera La calderada és una tradició molt arrelada a la Seu

Els actes commemoratius d’aquesta jornada festiva de Sant Antoni van estar presidits per l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, entre d’altres representants institucionals, juntament amb els membres de la confraria.  

La diada de Sant Antoni, marcada enguany per una bona climatologia amb una temperatura quasi primaveral, es va iniciar a les 12 del migdia amb la missa solemne a la catedral de Santa Maria d’Urgell, on es va oficiar la tradicional benedicció i repartiment del ‘Panet de Sant Antoni’.

Tres Tombs

Com marca la tradició, a la sortida d'ofici, es van beneir els animals davant la catedral. Tot seguit va tenir lloc la lluïda passejada pels carrers del centre històric de la Seu fins arribar al passeig Joan Brudieu. Allà es van fer els tradicionals ‘Tres Tombs’, encapçalats pels tres 'banderers'Joan Alrich Castell, el nou banderer el qual duia el pendó de la Confraria de Sant Antoni Abat, acompanyat a banda i banda pel banderer proposat i el banderer sortint, Ramon Dolcet Duran Jordi Fanés Solans, respectivament.