LA SEU D'URGELL

La Germandat de Sant Sebastià organitza un extens programa cultural

Sònia Nau Morales, directora de l'Escola Municipal de Música, serà enguany l'encarregada de pronunciar el pregó a la Sala d’Actes de l’ajuntament urgellenc demà dimarts, 19 de gener, a les 20 hores.

IMATGE_ST_SEBASTIA2016
photo_camera El cartell de les festes de Sant Sebastià.
Com cada any, la Seu d’Urgell rememora el 20 de gener, festivitat de Sant Sebastià, el seu vot de poble a través de la Germandat que porta el nom del sant. La Seu, com moltes d’altres poblacions catalanes, sota els estralls de la pesta a mitjans del segle XIX va posar-se sota l’advocació de Sant Sebastià, patró que s’invocava per a salvar-se del còlera.

Pregó de Sant Sebastià a càrrec de Sonia Lanau Morales

Enguany els actes commemoratius s'iniciaran demà dimarts, 19 de gener, a les vuit del vespre, se celebrarà la tradicional lectura del pregó, enguany a càrrec de Sonia Lanau Morales, directora de l'Escola Municipal de Música de la Seu d'Urgell, en un acte que tindrà lloc a la Sala de Sessions de l’Ajuntament urgellenc.

A les nou de la nit, es repartirà la tradicional torrada de pa amb all i oli, codonyat i altres complements gastronòmics, gratuït i exclusiu pels Germans, al centre cívic El Passeig.

Sant Sebastià, festiu a la Seu d'Urgell

La celebració continuarà dimecres, 20 de gener, festivitat del patró i festiu a la Seu d'Urgell, amb un solemne ofici a la Catedral, a les onze del matí, amb cant dels Goigs en honor a Sant Sebastià i el repartiment de panets beneïts. A les 12 del migdia, a l’Ajuntament de La Seu es realitzarà l’Assemblea General Ordinària de la Germandat. A les dues del migdia tindrà lloc un dinar de germanor i a les sis de la tarda tindrà lloc un ball de tarda a la sala de festes Guiu de la ciutat, amb l'actuació del músic Miquel Comella.

La jornada festiva culminarà a dos quarts de set de la tarda amb un homenatge a mossèn Xavier Parés, a l'Església de la Missió. En aquest mateix temple, a les set de la tarda, hi haurà el concert de Sant Sebastià, a càrrec de l'Orquestra de Cambra Cadí, que culminarà la jornada festiva a la capital alturgellenca.

La commemoració de Sant Sebastià seguirà dijous, 21 de gener, amb una missa en sufragi dels Germans confrares difunts, a l’església de La Missió, a les vuit del vespre. També dijous, a dos quarts de nou del vespre, la sala la Immaculada acollirà una xerrada a càrrec de Manel Cuyàs, periodista, escriptor i tertulià televisiu.

Altres activitats

Per divendres, 22 de gener, s'ha organitzat un altra conferència sota el títol 'Històries i llegendes de més amunt de la Farga', que anirà a càrrec de Sergi Mas i Balaguer, escriptor, ceramista escultor i gravador. Serà a la sala la Immaculada, a les vuit del vespre.

Els actes culturals per commemorar la festivitat de Sant Sebastià seguiran dissabte, 23 de gener, a les nou del matí, amb un esmorzar-tertúlia sobre cinema amb Josep Benavent. Tindrà lloc al restaurant Canigó.

A ritme d'acordió,concert a Sant Domènec

A les sis de la tarda, se celebrarà el concert 'A ritme d'acordió' a la sala Sant Domènec. El concert, que anirà a càrrec dels alumnes d'acordió cromàtic i diatònic de l'Escola Municipal de Música de la Seu d'Urgell. En aquest concert podrem escoltar tres tipus d'acordió: el cromàtic de botons, el cromàtic de tecla i l'acordió diatònic i, fins i tot, en algun moment sonaran alhora.

El públic assistent podrà gaudir d’obres interpretades en petit format com duets o quartets (vals alemanys, marxes, polques..) i també d’altres interpretades per les dues orquestres. L'orquestra d'acordions diatònics amb el seu repertori folk, i l'orquestra d'acordions cromàtics, amb música del segle XX.

El concert ens farà fer un viatge musical des del folk de Kepa Junkera amb "Bok Espok", fins als ritmes actuals dels Catarres amb "Peu de Gerra", passant per un mite del tango com "Libertango" d'Astor Piazzolla.

Campionat de Botifarra

La Germandat de Sant Sebastià ha organitzat per diumenge 24 de gener, la darrera activitat per commemorar la festivitat del seu patró el sisè Campionat de Botifarra 'Sant Sebastià', per eliminatòries, que s'iniciarà a les nou del matí al local de la Penya Barcelonista Urgellenca.

La Germandat de Sant Sebastià, que supera els 800 socis (la majoria d’ells caps de casa), s’anomenava històricament Associació de Socors Mutu i va crear-se el 1855, que ha ofert de manera ininterrompuda als seus associats els serveis i atencions previstos pels seus fundadors. Actualment, la Germandat impulsa diverses iniciatives culturals i ciutadanes, destacant la important recuperació de les tradicionals ‘Caramelles’ de Pasqua, amb prop de 100 cantaires. També participa en la processó de Divendres Sant, en l’Estudiantina del Carnaval i en d’altres manifestacions populars i folklòriques.