La Fundació Sant Hospital de la Seu d'Urgell ha rebut una subvenció de 2.472.000 euros dels Fons Next Generation, gestionats pel Departament de Drets Socials de la Generalitat, per a la remodelació i millora de la seva Unitat Sociosanitària. La Fundació Sant Hospital haurà de justificar una despesa de 6.275.717,22 euros en aquestes obres de reforma. Així ho detalla la RESOLUCIÓ publicada.
A finals de l'any passat, la Fundació Sant Hospital va finalitzar la redacció del projecte tècnic de reforma del centre sociosanitari i la Junta del Patronat va acordar presentar-lo a la Generalitatt, amb l'objectiu de rebre el finançament necessari per a la seva execució. Ara, amb el finançament garantit, es procedirà ben aviat a la licitació de l'obra.
Ambiciosa reforma
L'alcalde de la Seu d'Urgell, Francesc Viaplana, ha explicat a VIURE ALS PIRINEUS, que "amb aquesta confirmació de l'arribada dels Fons Next Generation, ara formalitzarem el cofinançament previst amb la Diputació de Lleida, de 3 milions d'euros, per tal d'executar les obres de reforma de l'actual edifici de l'hospital, que també comptarà amb 900.000 euros de recursos propis de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell". Es tracta d'una ambiciosa reforma interior de part de l'edifici que permetrà augmentar considerablement les places de residència per a gent gran, tant assistides com residencial i sociosanitàries.
Francesc Viaplana: "Amb la confirmació de l'arribada dels Fons Next Generation, ara formalitzarem el cofinançament previst amb la Diputació de Lleida per tal d'executar les obres de reforma de l'actual edifici de l'hospital, que també comptarà amb recursos propis de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell."
Actualment el centre disposa de 14 places de residència assistida i 30 places a la unitat sociosanitària (17 a la segona planta i 13 a la tercera planta), que en el seu conjunt sumen un total de 44 places. Amb la programada reforma es passarà de les 44 actuals a 53 noves places, desglossades de la següent manera: 23 places de residència assistida i 30 places per a malalts convalescents (sociosanitari). El pressupost de les obres ascendeix a 2.257.412'51 euros.
Per l'alcalde de la Seu d'Urgell i President de la Fundació Sant Hospital, Francesc Viaplana, "aquestes són unes obres molt necessàries, que ara podem impulsar gràcies al finançament dels fons europeus Next Generation, i que comportaran un augment de places residencials important, però encara insuficient per la demanda i les necessitats de la nostra ciutat". Viaplana ha volgut destacar "la millora dels espais i la confortabilitat que suposarà l'obra per als usuaris, les famílies i els professionals".
Una reforma integral
Les obres de reforma consisteixen en la construcció de banys adaptats a les habitacions del centre sociosanitari i la residència, el canvi d’ubicació de l’hospital de dia i l’adequació de diversos despatxos mèdics en el què ara són habitacions. A més es renovarà també tots els revestiments interiors (paviments, fals sostre i revestiments verticals) i equipament fixe (mobiliari, cuines, zones brutes).
Les habitacions de la planta segona actualment no tenen el bany adaptat, o bé no en tenen, i han de fer ús d’un bany comunitari situat a l'ala 2 de l'edifici. A la planta tercera, totes les habitacions tenen un bany compartit. Es tracta d’una situació que dificulta l’estada dels interns, que afecta a la seva dignitat i que dificulta el funcionament dels professionals, han apuntat els responsables municipals. Per altra banda, a la planta segona, actualment no existeix cap espai d’ús comú o polivalent, per a realitzar activitats de formació o lleure, per a descansar o bé per a reunir-se amb els familiars.
Les obres permetran fer una adequació funcional a tots els espais i dotar-los de més confort. Les habitacions seran adaptades i tindran totes banys adaptats. Es disposarà d’espais de trobada i lleure a les dues plantes, tant per als interns com per als familiars, on hi haurà petits offices per a la preparació o adequació d’àpats. També l’equip de professionals del centre disposaran d’espais i equipaments adaptats a les necessitats actuals, cosa que també repercutirà en una millor qualitat assistencial. Per altra banda, a l'ala 1 de la planta tercera, es contempla poder ubicar-hi en el futur una unitat convivencial que pugui tenir un funcionament autònom.
Reorganització dels espais
Les obres de reforma a l'edifici de l'actual Hospital de la Seu d'Urgell preveuen la reorganització dels espais i les places d'atenció habilitades de la manera següent:
Planta segona: Ala 1 Centre sociosanitari (22 places de sociosanitari); Ala 2 Hospital de dia (12 places amb butaques de tractament; Despatxos equip mèdic ( 16 llocs de treball). Sala de reunions.
Planta tercera: Ala 1 Residència assistida (7 places); Ala 2 Residència assistida (13 places); Ala 3 Llarga estada-perfil residencial (8 places - 4 habitacions dobles per a persones de llarga estada); Residència assistida (3 places - 3 habitacions individuals)
Dos anys d'obres
El període d'execució de l'obra s'estima en 26 mesos. Aquest termini s’ha fixat considerant el volum de les unitats d’obra que cal executar, el rendiment dels elements introduïts per a la construcció de l’obra i els possibles imprevistos, de caire menor, que puguin presentar-se.
205 projectes per accelerar la transformació de l'atenció social
El Departament de Drets Socials de la Generalitat invertirà fins 2025 un total de 142.350.000 euros destinats a la construcció o remodelació de 117 residències i centres de dia, a la modernització i transformació ecològica de 14 serveis que atenen infants tutelats, la transició energètica de 41 instal·lacions juvenils i a l’impuls de 33 projectes tecnològics al servei de les cures. Es tracta d’iniciatives que agents de l’àmbit de les polítiques socials han presentat en tres de les línies incloses en la convocatòria de subvencions del fons Next Generation EU, impulsada pel Departament.
Fins a 2025 el Departament destinarà 124.129.000 d’euros a 117 projectes per a centres residencials i diürns destinats a la cura de llarga durada de persones grans, persones amb discapacitat i persones amb problemàtica social derivada de malaltia mental, d’addiccions o provocada pel virus VIH. Aquesta línia també inclou inversions en equipaments per a la protecció de persones sense llar o amb necessitats d’allotjament temporal. Concretament, s’impulsaran 31 projectes de nova construcció i es remodelaran i milloraran 86 centres que ja presten servei.
Nova residència a l'Horta del Valira
El passat 27 de juliol va tenir lloc a la sala d’actes de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell el lliurament de les 3.792 signatures que va recollir la Plataforma Pro Residència per a la Seu i comarca per demanar la construcció d’equipaments residencials d’iniciativa pública necessaris per a la gent gran de la ciutat i de l'Alt Urgell. L’objectiu de la recollida i posterior lliurament d’aquestes signatures és, tal i com van manifestar des d’aquesta Plataforma és “que la Corporació municipal consideri la urgència i la necessitat d’aquesta qüestió i prioritzi al màxim les tramitacions per a la seva consecució”.
L’alcalde urgellenc, Francesc Viaplana, va agrair la feina realitzada per la Plataforma Pro Residència Pública “per poder aconseguir aquest equipament que tanta falta ens fa, i que tant l’equip de govern com els grups municipals a l’oposició compartim aquesta prioritat per a poder pal·liar aquesta necessitat de places públiques per la nostra gent gran”. Viaplana va afegir que “aquestes 3.792 signatures que ens han fet arribar ens ajudaran per evidenciar aquesta necessitat davant de la Generalitat de Catalunya, i que ja hem traslladat en més d’una ocasió”. L'alcalde de la Seu d'Urgell també va avançar que “de cara a la propera convocatòria dels Fons Next Generation, presentarem el projecte per a poder construir l’equipament residencial per a la gent gran a l’Horta del Valira”.
3 milions d’euros als PGE
Per altra banda, els Pressupostos Generals de l'Estat 2023, pactats amb ERC i el PSOE, inclouen una partida pressupostaria de 3 milions d’euros per al nou equipament residencial de la Gent Gran de la Seu d'Urgell.