FIRES RAMADERES

Organyà celebra una nova edició de la Fira de Sant Andreu i rememora la seva tradició ramadera

La Fira de Sant Andreu combina la tradició d'arrel ramadera amb demostracions d'artesania local.
Fira de Sant Andreu d'Organyà 2023 1
photo_camera Lliurament de premis de la Mostra de Bestiar de la Fira de Sant Andreu d'Organyà / @AjOrganya

Organyà ha celebra aquest diumenge, 26 de novembre, la tradicional Fira de Sant Andreu. L'esdeveniment ha inclòs la 27a Mostra de Bestiar, on s'ha pogut veure veure cavalls de sella i de muntanya, rucs catalans, vaques brunes i frisones, oví i cabrum; la 30a Fira d'Artesania i tallers d'oficis, a més d'una exposició de dibuixos del 7è Concurs de Cartells.

Històricament, la Fira de Sant Andreu ha estat una de les més importants dels Pirineus. Combina la tradició d'arrel ramadera amb demostracions d'artesania local.
 

Fira de Sant Andreu d'Organyà 2023 3
Celestí Vilà i Josep Castells a la Mostra de Bestiar de la Fira d'Organyà / @AjOrganya

La Fira d'Organyà ja va arrencar dissabte amb diverses activitats. A les 11 del matí, va tenir lloc un esmorzar popular i una cercavila amb el gegant 'Lo Quimet', acompanyat de la Colla de Geganters i Grallers de la Seu d'Urgell i la Colla Gegantera d'Organyà. A la mateixa hora, al camp de futbol municipal es va disputar un partit entre els cadets del CF Organyà i l'Escola de Futbol Orgèl·lia.

Fira de Sant Andreu d'Organyà 2023 4
Mostra de Bestiar de la Fira de Sant Andreu d'Organyà / @RadioSeu

A la tarda de dissabte va tenir lloc la primera edició de la Nit Jove, organitzada per Jovent Ganxo. El programa oferia diverses propostes, en les quals destaquen el ball, la botifarrada, el bingo i la nit sense fi amb DJ a partir de la mitjanit. Al final de les activitats, que es van celebrar al Centre Cívic, es va oferir coca i xocolata per a tothom.

Pel que fa al dia d'avui diumenge, la jornada ha començat a 2/4 de 9 del matí amb un esmorzar a la plaça de les Homilies. Tot seguit, a les 9, s'han obert els espais de venda i de la Mostra de Bestiar. L'acte central de la fira, amb la inauguració oficial, ha tingut lloc a les 12 del migdia, a la plaça de les Homilies, on s'han lliurat els premis del Concurs de Dibuix de Cartells. També s'ha dut a terme la visita institucional, amb la presència de l'alcalde d'Organyà, Celestí Vilà, i el delegat del Govern de la Generalitat a l'Alt Pirineu i Aran, Josep Castells, i el reconeixement als participants de la Mostra de Bestiar, dedicada a Eduard Vives Espuga, de Cal Rafeló.

Fira de Sant Andreu d'Organyà 2023 5
Fira de Sant Andreu d'Organyà / @RadioSeu

El programa d'actes s'ha completat a les 6 de la tarda, al Centre Cívic, amb l'espectacle de dansa contemporània "Al lloc de l'altra", a càrrec de Montse Àlvarez i Paula Arrieta, emmarcat en la commemoració del 25-N. S'ha llegit el manifest del Dia Internacional contra les Violències Masclistes.