Espais per a joves i millores a la zona esportiva, idees més votades als pressupostos participatius de la Seu

També s’ha aprovat una nova ubicació per als contenidors al centre de Castellciutat

Pressupostos Participatius J Cerdaña i A Vives
photo_camera Pressupostos Participatius 2017

La creació d’un Espai Jove al Centre Cívic l’Escorxador ha estat la proposta més votada als Pressupostos Participatius 2017 de la Seu d’Urgell, amb els quals els veïns i veïnes de la ciutat poden decidir el destí d’una partida de 100.000 euros dels comptes municipals. Els resultats del procés, que s’ha fet per tercer any consecutiu, els han presentat aquest dimarts la tinent d’alcalde de Participació Ciutadana de l’Ajuntament urgellenc, Anna Vives, i la tècnica municipal Judit Cerdaña.

L’Espai Jove, segons es detalla en la proposta, ha de tenir com a objectiu “programar activitats culturals i de lleure adaptades a les necessitats i demandes del jovent del territori, d’entre 12 i 25 anys”. La idea ha rebut 85 vots i tindrà una dotació de 20.000 euros.

La segona proposta més votada, amb 68 suports, també té a veure amb aquesta franja d’edat, ja que demana habilitar una zona com a Parc Juvenil, destinat específicament a aquest col·lectiu, amb una partida de 25.000 euros.

En tercer lloc, amb 67 vots, també ha entrat en el tall la substitució de la gespa de les pistes municipals de pàdel, amb un cost estimat de 15.000 €. La quarta idea més votada, amb 63 veïns a favor, també és per a la zona esportiva i consisteix a equipar el Pavelló Poliesportiu amb un equip de megafonia, per un valor de 6.000 euros.

Finalment, també ha entrat en el límit pressupostari el cinquè projecte més votat, que demana canviar la ubicació dels contenidors de recollida selectiva de Castellciutat, situats actualment a la plaça de l’Arbre. Aquesta actuació ha rebut 57 vots favorables i, de les aprovades, és la que té un pressupost més elevat, amb 45.000 euros.

Anna Vives ha agraït la participació de tothom qui s’ha implicat en l’organització del procés o bé ha exercit el seu dret a vot. Vives ha destacat com a novetat el fet que enguany s’ha ofert la possibilitat que els autors de les propostes les presentessin en públic, en un acte que va tenir lloc el mes passat tot coincidint amb l’inici del període de votacions.

Una altra novetat ha estat l’habilitació d’un punt de votació a Castellciutat, als estudis de RàdioSeu, que va tenir una bona acceptació ja que en una sola tarda més de 50 veïns del poble s’hi van apropar per votar.

Propostes potencials

En l’anàlisi posterior per part dels tècnics, també s’ha deixat en reserva cinc “propostes potencials”; és a dir, que no han aconseguit prou vots però que podrien ser executades en el futur al marge dels Pressupostos Participatius perquè es consideren igualment interessants. Entre aquestes hi ha instal·lar lavabos públics (45.000€), que ha estat la setena proposta més votada, i també: millorar la zona d’autocaravanes (3.624€), arranjar el Parc del Cadí (70.000€), revisar i millorar els senyals informatius de la ciutat (15.000€) i canviar el parquet del Palau d’Esports (20.000€).

Entre les 10 més votades, a banda dels lavabos públics, també hi havia millorar el búlder d’escalada del Poliesportiu (6è lloc), instal·lar una font al parc de l’Horta del Valira (8è), habilitar un pipican per a gossos (9è) i completar la vorera entre el parc de Bombers i el riu Segre (10è).

Un total de 330 persones han pres part enguany als Pressupostos Participatius. Una xifra semblant a la de l’any passat, quan hi van prendre part 363 veïns. A la primera experiència, l’any 2015, la xifra havia estat de 243 persones. El cens sobre el que s’ha treballat, que engloba tots els veïns empadronats a la ciutat i majors de 16 anys, constava de 10.297 persones.

112 propostes presentades

A la primera fase es van presentar un total de 112 idees, de les quals 37 van ser validades, 57 van ser descartades per no ajustar-se als criteris tècnics i econòmics i 18 més es van descartar perquè eren repetides.

La xifra de propostes presentades és semblant a la del primer any (129) i s’ha ajustat respecte de l’any passat, quan se’n va arribar a rebre 186, de les quals, tanmateix, només 33 van ser validades ja que unes altres 80 no s’ajustaven als criteris requerits i 73 més eren repetides.