Els visitants de l’Alt Urgell al segle XIX

Com passa en altres comarques del Pirineu, el segle XIX és un moment històric en què un nombre de viatgers provinent del món urbà protagonitza una redescoberta de la serralada i de la seva gent, de la mà d’una curiositat per les formes de vida ancestrals intrínseca al moviment romàntic que triomfava a les principals capitals europees. En aquest sentit, aquest divendres, dia 25 d’octubre, el director de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, Julio Quílez Mata, exposarà en una conferència titulada “Viatges i viatgers a l’Alt Urgell al segle XIX”, com es produí aquesta redescoberta en el cas de la comarca de l’Alt Urgell i quins foren els seus principals artífexs. L’activitat es durà a terme a les 20.00 h a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell.
Detall_Langlois_Pont_Diable_Cartell
photo_camera Detall del Pont del Diable, al congost de Tresponts (segle XIX). Gravat de Jean Charles Langlois.

En la seva xerrada, Julio Quílez exposarà aspectes tan diversos com les dificultats amb què podien trobar-se els viatgers romàntics per accedir a l’Alt Urgell, així com l’interès limitat que suscitaven aquestes terres en comparació a altres com Andorra o la Vall d’Aran, amb clares repercussions en la valoració i la popularització del seu patrimoni cultural, o també la diferència dels interessos que movien aquests viatgers del segle XIX en relació a aquells que havien visitat la comarca en períodes anteriors.

Entre altres viatgers, Quílez reportarà les experiències de mossèn Cinto Verdaguer, Gustavo Adolfo Bécquer, Jean Charles Langlois, que plasmà alguns aspectes de la comarca en els seus gravats de Tresponts i de la catedral d’Urgell, l’irlandès Hepburn Ballantine i, tot i que no la visità físicament, també rememorarà els reportatges fets pel periodista francès i futur president de la República, Adolphe Thiers, sobre la retirada de la Regència d’Urgell l’any 1823. Per a la preparació de la conferència han estat cabdals els fons de la biblioteca auxiliar de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, especialitzada en temàtica pirinenca, i també el fons de mossèn Xavier Esplandiu, recentment incorporat a l’arxiu.

La conferència “Viatges i viatgers a l’Alt Urgell al segle XIX”, emmarcada en els actes del desè aniversari de l’Institut d’Estudis de l’Alt Urgell està inclosa dins del cicle “Desenterrant el passat, arqueologia i història de l’Alt Urgell”, que organitza l’esmentada associació cultural conjuntament amb el Consell Comarcal de l’Alt Urgell i l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell.

Fotografia: Detall del Pont del Diable, al congost de Tresponts (segle XIX). Gravat de Jean Charles Langlois.