La CUP ​defensa​ la Vegueria​ de l'Alt Pirineu​ com ​una ​prioritat ​en el procés constituent​

​Consideren la Vegueria com la clau de volta per resoldre els problemes i les necessitats bàsiques de la gent del Pirineu​

photo_camera Roda de premsa de la CUP a la Seu. 12 desembre 2017. Foto: CUP Alt Urgell

L​a cap de llista de la ​CUP ​i actual diputada aranesa​, Mireia Boya​,​ i ​la candidata de l'Alt Pirineu, ​Xènia Antona​,​ ​van realitzar ahir​ al mercat de la Seu​ d'Urgell​ una roda de premsa acompanyades ​de ​diversos militants, regidors i alcaldes de la​ seva​ formació​.​​

Les candidates al Parlament de Catalunya, van remarcar que la defensa i el desplegament de la Vegueria de l'Alt Pirineu és una prioritat per a la seva organització política.

Segons ​Mireia ​Boya, ​l’obertura del procés constituent obre una oportunitat de transformació en la qual aconseguir una Vegueria arrelada al territori i que respongui a les necessitats reals dels pirinencs i pirinenques​. La "Vegueria de l'Alt Pirineu​ ha de ser una lluita central en el procés constituent​"​.

2017-12-12-PHOTO-00000862

Per la CUP cal una vegueria que “des del Pirineu debati i decideixi a favor d’aquest, superant les actuals estructures de les províncies imposades pel franquisme que sistemàticament han marginat, silenciat i menystingut el nostre territori i per tant, els seus veïns i veïnes.”

Per la seva banda, ​Xènia ​Antona ​v​a repassa​r​ les mancances actuals a​ l'Alt Pirineu​ en camps com la sanitat​. En aquest sentit, Antona​ ​va destacar​ la manca d’especialistes a​​l'Alt ​Pirineu que obliga a desplaçaments sanitaris no garantits públicament que exclouen “del dret a la salut a una bona part de la població sense recursos”​. ​En el camp educatiu​, Xènia Antona​​ va esmentar​ “la manca de suport a les escoles rurals​ i ​la manca d’estudis superiors”​. Pel que fa a l'àmbit feminista​,​ ​Antona va reclamar “polítiques reals d’igualtat al territori, que trenquin amb el tabú del feminisme al Pirineu”. Finalment la CUP ha posat la Vegueria com​ a  clau de volta i espai idoni per afrontar i resoldre aquests problemes comuns arreu de​ l​'Alt​ Pirineu.