EQUIPAMENTS

El conseller de Salut, Manel Balcells, anuncia la construcció del futur Hospital Comarcal de l'Alt Urgell

El conseller Balcells ha dit que les obres no començaran abans de dos anys i que es finançaran amb recursos propis del Departament de Salut.

230113_Hospital_Comarcal_Alt_Urgell_1_nU1XXDr
photo_camera El conseller de Salut, Manel Balcells mirant el plànol del futur Hospital Comarcal de l'Alt Urgell / govern.cat

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha presentat avui en la seva visita a la Seu d’Urgell el projecte de construcció del futur Hospital Comarcal de l’Alt Urgell. El centre, que prendrà el relleu a l’actual Fundació Sant Hospital, que ha quedat estructuralment obsoleta, permetrà adaptar la cartera de serveis sanitaris a les noves necessitats de la població de la comarca, i així com millorar les condicions de treball dels professionals i incorporar noves tecnologies.

Finançament i terminis

Balcells, que no ha parlat del pressupost de l'obra, ha manifestat que les obres del nou Hospital Comarcal de l'Alt Urgell no començaran abans de dos anys i que es finançaran amb recursos propis del Departament de Salut, descartant, així, la possibilitat de rebre fons europeus Next Generation, com sempre s'havia defensat. El conseller ha declarat que tan bon punt, aquesta mateixa tarda, s'hagi presentat el Pla Funcional del futur hospital al Patronat de la Fundació Sant Hospital, s'iniciarà el procediment per a la licitació de la redacció del projecte tècnic.

El conseller de Salut ha anunciat que un dels punts forts del nou hospital serà el canvi de governança i titularitat del centre, atès que passarà a ser gestionat per l’empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), que actualment ja es fa càrrec de l’Hospital Comarcal del Pallars, a Tremp. El titular de Salut ha destacat que “el fet que l’hospital passi a ser de titularitat pública permetrà una major integració dels equipaments assistencials que ja tenim al Pirineu i una major coordinació i eficiència per donar la resposta necessària a la ciutadania de l’Alt Urgell”.

230113_Hospital_Comarcal_Alt_Urgell_2_25u3pks
El conseller de Salut, Manel Balcells, ha presentat a la Seu d’Urgell el projecte de construcció del futur Hospital Comarcal de l’Alt Urgell / govern.cat

El futur equipament, que ja disposa de pla funcional aprovat, millorarà l’atenció als pacients i potenciarà la incorporació d’algunes proves i tractaments que puguin ser prestats de manera més propera, evitant així desplaçaments a d’altres centres. El nou hospital fomentarà el treball en xarxa mitjançant les aliances territorials tant amb proveïdors del SISCAT com amb Andorra.

El centre es planteja amb una visió assistencial integrada en l’àmbit comunitari, ja que, a més de l’atenció especialitzada, inclourà àrees destinades a l’atenció intermèdia (sociosanitària) i a la salut mental, així com els serveis de rehabilitació. Aquesta integració facilitarà el continu entre els diferents nivells assistencials i, per tant, una atenció més resolutiva a les patologies més prevalents en un territori de baixa densitat poblacional i aïllat geogràficament, lluny del seu hospital de referència (Hospital Universitari Arnau de Vilanova, a Lleida). El pla preveu també integrar al centre una base del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).

Salut encara no ha rebut la cessió dels terrenys perquè la titularitat encara es troba en tràmits al Registre de la Propietat de la Seu d'Urgell

El centre s’ubicarà al costat del Parc de Bombers, a l’entrada est de la ciutat, en uns terrenys cedits per l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i que actualment es troben en tràmits al Registre de la Propietat. En aquest sentit, l’alcalde de la Seu d’Urgell, Francesc Viaplana, ha afirmat que “aquest nou equipament és una aposta important per l’equilibri territorial i afecta a un dels pilars de la societat del benestar, com és la salut".

230113_Hospital_Comarcal_Alt_Urgell_3_LgyNVhp
Foto de família als terrenys on es vol construir el nou Hospital Comarcal de l'Alt Urgell / govern.cat

L’actual Fundació Sant Hospital va ser remodelada per últim cop l’any 1992, coincidint amb les olimpíades, i ha quedat estructuralment obsoleta. L’hospital dona servei a les prop de 20.400 persones residents a l’àrea de gestió assistencial (AGA) Alt Urgell, que comprèn 21 municipis (19 de l’Alt Urgell i 2 de la Cerdanya). Està situat en un eix viari de comunicació amb Andorra i en una zona turística de muntanya, amb població estacional que genera activitat, especialment de traumatologia. La proximitat amb Andorra té també impacte sobre la demanda assistencial.

El conseller Balcells ha completat el seu pas per la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran amb una visita a l’Hospital de Cerdanya, on ha participat en una reunió ordinària del Consell d’Administració en què ha pres possessió del càrrec de president. També hi ha descobert la placa commemorativa d’una important donació particular al centre.