FESTES I TRADICIONS

La Confraria de Sant Antoni de la Seu d’Urgell recupera la calderada en la celebració de la seva festivitat

Després de dos anys sense poder-ho fer a causa de la pandèmia, els confrares tornaran a preparar i repartir la tradicional escudella al bell mig del passeig Joan Brudieu de la capital alturgellenca.
Calderada 2
photo_camera La Confraria de Sant Antoni de la Seu d’Urgell recupera la calderada / FS

La Confraria de Sant Antoni Abat de la Seu d’Urgell celebrarà el pròxim dimarts 17 de gener la festivitat del seu patró amb tota la seva plenitud. Els confrares tornaran a preparar i repartir la tradicional escudella ‘més que centenària’ al bell mig del passeig Joan Brudieu de la nostra ciutat, després de dos anys de no poder-ho fer a causa de les restriccions sanitària provocades pel Covid.

Així, els confrares repartiran més de 7.000 racions de la tradicional escudella d’aquesta diada. En aquesta menja típicament d'hivern es fan servir més de 2.500 quilos de verdures, llegums, carn de porc i de vedell que bullirà en cinc olles de grans dimensions des de bon matí.

Calderada bis 2
La Confraria de Sant Antoni de la Seu d’Urgell recupera la calderada / FS

El programa d’actes de la festivitat de Sant Antoni Abat s’iniciarà aquest dilluns 16 de gener, a dos quarts de deu del vespre, amb la presentació a les autoritats de la ciutat per part de la junta de la confraria del nou banderer, que en aquesta edició ha recaigut en Andreu Ramos Isús. Serà, el ‘banderer sortint’, Jordi Armengol Obiols, qui li atorgarà el pendó d’aquesta entitat, i es nomenarà com a banderer proposat per l’any vinent Pol Clotet Armengol.

Festivitat de Sant Antoni

Dimarts, 17 de generfestivitat de Sant Antoni Abat, se celebrarà a les 12 del migdia, la missa solemne a la catedral de Santa Maria d’Urgell, que comparà amb la coral ‘Veus de la Seu’ que interpretarà els goigs a Sant Antoni, i on s’oficiarà la tradicional benedicció i repartiment del ‘Panet de Sant Antoni’. 

A l’una del migdia, es beneiran els animals davant la Catedral i seguidament es realitzarà la passejada pels carrers del centre històric de la Seu fins arribar al passeig Joan Brudieu. Allà es faran els tradicionals ‘Tres Tombs’.

Calderada Sant Antoni 2017 120
La Confraria de Sant Antoni de la Seu d’Urgell recupera la calderada / FS

Finalment, es portarà a terme la benedicció de la calderada de Sant Antoni que al el passeig Joan Brudieu i on els mateixos confrares de Sant Antoni repartiran l’escudella a tots els urgellencs i urgellenques congregats per aquesta festivitat per a poder provar aquest plat típic d’hivern. 

No vol renunciar dels orígens

En la salutació de l’alcalde de la Seu d’Urgell, Francesc Viaplana, inclosa en el programa de mà que edita per l’ocasió la Confraria de Sant Antoni, afirma que “Sant Antoni és un bon exemple d’una ciutat moderna que no vol renunciar als seus orígens, i els pagesos i ramaders, i també els carnissers i cansaladers, aquest dia són els gran protagonistes de la festa”.

Per la seva part, els membres de la Confraria de Sant Antoni de la Seu remarquen que després de dues edicions sense poder celebrar la seva festivitat en tota la seva plenitud “estem convençuts que enguany la participació ciutadana en els diferents actes serà excel·lent, com esperem que ho torni a ser la nostra calderada”.

Cal recordar que la mateixa confraria posa a disposició de tothom que ho vulgui plats commemoratius per a poder tastar l’escudella al mateix passeig Joan Brudieu, espai públic on s’elabora aquest plat típic de la festivitat de Sant Antoni.