Casa Bernadí, tres generacions d’artesans de l’embotit

A Casa Bernadí són experts en l’elaboració d’embotits artesans. Tot va començar a les primeries del segle XX quan l’àvia Lola Vidal servia els seus embotits casolans als clients de la fonda que la família tenia a Noves de Segre.

bernadí
photo_camera Els tres germans, la Conxita, la Dolors i el Ferran.

Va venir la guerra, van ser anys durs però el 1943 la família va decidir demanar l’alta en l’activitat comercial de fonda i d’elaboració càrnica. Començava, així, una llarga història en la que avui és una de les primeres empreses agroalimentàries del Pirineu basada en dos conceptes fonamentals: artesania i qualitat.

Anys després d’aquells inicis, el 1962, la casa es va centrar únicament en l’elaboració de pernils (gran especialitat de la casa!) i embotits, tasca que ha ocupat a tres generacions dels Bernadí fins als nostres dies.

Ara la Dolors, el Ferran i la Conxita Vidal, els tres germans, porten el timó d’una empresa alimentària artesana que s’ha consolidat i creix gràcies a molt esforç, treball i dedicació. “Ens apassiona la nostra feina, ho hem vist fer tota la vida i ho volem seguir fent de la mateixa manera que ens va ensenyar l’àvia”, assegura el Ferran. Un dels secrets de Casa Bernadí és, precisament, el fet de conservar les receptes dels avantpassats per fer productes que avui es consideren ‘gourmets’ i que així figuren a les principals llistes gastronòmiques del país.

Mètodes artesanals pirinencs

Qui no ha tastat encara el bull de donja de Bernadí? Es tracta, sens dubte, d’un dels productes estrella de l’empresa, un aliment tradicional del Pirineu però que en aquest obrador de l’Alt Urgell s’elabora seguint un mètode artesanal propi i únic que li dóna un sabor i un toc molt característic.

Altres productes com el pernil, per exemple, també tenen marca de la casa. “Els porcs es crien a Peramola, es porten a l’escorxador propi que tenim a Noves, s’assequen com tradicionalment s’ha fet a la muntanya, sense la pota i l’os del pont, es curen entre 18 i 24 mesos i conserven plenament la qualitat i el sabor d’abans” diu el Ferran. “El 90% dels nostres productes són sense gluten, tenim 6 productes adherits al Pacte dels Celíacs i una gamma d’aliments 100% naturals, sense cap conservant ni colorant. És la nostra filosofia”, afegeix la Conxita.

Casa Bernadí compta amb dues botigues pròpies, a Noves de Segre, i al carrer Major de la Seu d’Urgell, així com una empresa pròpia que distribueix a Andorra. També reben visites guiades a l’obrador on fan degustacions per a grups.

Al Corte Inglés, des de fa 40 anys

La major part del gènere que surt de la fàbrica de Noves de Segre es distribueix en el mercat local de l’Alt Urgell, la Cerdanya i Andorra. Aquest és l’àmbit en el qual els embotits de Bernadí són especialment reconeguts i valorats, encara que a poc a poc aquest mercat s’ha anat ampliant cap a restaurants i botigues exclusives d’arreu del país.

“Un dia, fa 40 anys, el màxim responsable de la botiga del Club Gourmet del Corte Inglés ens va descobrir a l’Hotel Boix de Martinet. L’endemà mateix ens va venir a veure a casa, va marxar amb la primera comanda i des de llavors que venem en aquesta botiga de la Diagonal de Barcelona”, explica satisfeta la Dolors.

comentaris