Cap de setmana ramader

Aquest cap de setmana, divendres 24, dissabte 25 i diumenge 26 d'abril, tindrà lloc a la Seu d'Urgell la celebració del 18è Concurs Català FEBRIC-15 de Raça Frisona, coincidint amb la commemoració del centenari de la creació de la Cooperativa Cadí. Hi prendran part un total de 87 exemplars de vaques de la raça frisona, vingudes de 29 explotacions lleteres catalanes, de les quals 19 són de l'Alt Urgell-Cerdanya.

concurs frisona 2
photo_camera Imatge de la roda de premsa de presentació del concurs.

El contingut d'aquest concurs s'ha presentat en una roda de premsa que ha tingut lloc al mateix espai firal on s'hi desenvoluparà, i ha anat a càrrec de l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, el regidor de Promoció Econòmica de l'Ajuntament urgellenc, Jordi Pallarès, i el vicepresident de FEBRIC i d'AFAUC, Josep Rebés.

La Seu d'Urgell, capital del formatge

En aquesta presentació, Albert Batalla ha manifestat que “acollir aquest concurs significa assumir la capitalitat que la ciutat exerceix en els sectors lleter i formatger al Pirineu i a Catalunya”. L'alcalde urgellenc ha abundat al respecte tot afirmant “que la celebració d'aquest concurs a la Seu d'Urgell s'emmarca també en l'estratègia de posicionar-nos com la capital del formatge a Catalunya, que se suma al paper fonamental que ha jugat i juga la Cooperativa Cadí, la celebració de la Fira de Sant Ermengol i la formació de formatgers a l'Escola de Capacitació Agrària del Pirineu, entre d'altres”.

Per la seva part, el regidor de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de la Seu, Jordi Pallarès, ha agraït a la Cooperativa Cadí, així com a la resta de patrocinadors d'aquest concurs ramader, per fer-lo possible a la nostra ciutat. Pallarès ha remarcat que el concurs posa de manifest la vitalitat del sector ramader a les comarques de muntanya i mostra el necessari paper de l’administració pública en la promoció d’aquest important sector econòmic.

El programa

El 18è Concurs Català FEBRIC-15 de Raça Frisona s'iniciarà divendres, 24 d'abril, a la tarda-vespre, amb l'entrada del bestiar al recinte firal ubicat al terreny de sorra del Dr. Peiró.

Dissabte, 25 d'abril, a les deu del matí, tindrà lloc l'obertura al públic de tot l'espai firal, on hi haurà exposats un total de 87 caps de bestiar.

En aquest mateix espai també hi haurà un espai lúdic per a infants i un servei de restauració, així com una exposició de maquinària i serveis d'ús ramader.

A les cinc de la tarda, tindrà lloc una demostració de gossos d'atura, a càrrec d'Armand Flaujat.

Diumenge, 26 d'abril, a les deu del matí, al Pavelló Poliesportiu Municipal s'iniciarà el 18è concurs català de la raça frisona. L'esdeveniment estarà obert al públic, que podrà seguir des de les grades el desenvolupament del concurs. A les dues del migdia tindrà lloc el lliurament de premis.

El concurs finalitzarà amb un dinar per a ramaders, ofert per l'Ajuntament de la Seu d'Urgell.87 animals i 29 explotacions lleteres

En aquest 18è Concurs Català FEBRIC-15 de Raça Frisona hi participaran un total de 87 exemplars de vaques de la raça frisona, vingudes de 29 explotacions lleteres d'arreu de Catalunya, de les quals 19 són de l'Alt Urgell-Cerdanya. Respecte al concurs, el vicepresident de FEBRIC i d'AFAUC, Josep Rebés, ha manifestat que en aquest certamen ramader es podrà veure la millora de la professionalització del sector de producció lletera de Catalunya. “El concurs serveix per donar a conèixer un sector molt lligat al territori, i alhora molt important al nostre país”, ha subratllat Rebés.

Josep Rebés també ha explicat que en el concurs, l'element que més es valora en una vaca frisona és el braguer, sent la part més important de la vaca. El jurat també valora les potes de l'animal, així com el costellam (facilitat a l'hora del part).

El concurs està coorganitzat per l'Ajuntament de la Seu d'Urgell i la Federació de la Raça Frisona de Catalunya (FEBRIC), i compta amb la col·laboració activa de Cooperativa Cadí, l'Associació de Frisona de l'Alt Urgell i la Cerdanya (AFAUC), la Cooperativa Pirenaica, la Diputació de Lleida i la Generalitat de Catalunya.

comentaris