URBANISME

Batalla i Fierro, citats a declarar per una suposada construcció d'habitatges en zona protegida

L'exalcade de la capital de l'Alt Urgell assegura estar "tranquil" perquè s'ha actuat de manera "correcta"
Pla general on es veu un vehicle de la Guàrdia Civil davant de la façana de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell. Imatge del 28 de març de 2019 (Horitzontal).
photo_camera Un vehicle de la Guàrdia Civil davant de la façana de l'Ajuntament de la Seu, el 28 de març de 2019/Albert Lijarcio

El jutjat d'instrucció número 2 de la Seu d'Urgell ha citat a declarar com a investigats el pròxim 26 de febrer l'exalcalde de la Seu, Albert Batalla, i l'expresident del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Jesús Fierro, per la presumpta construcció d'habitatges en una zona protegida de la Seu d'Urgell, segons ha avançat 'La Valira' i ha confirmat l'ACN. Batalla ha assegurat que estan "absolutament tranquils" per les gestions fetes i confien en la justícia. Lamenta que ja fa un any que la Guàrdia Civil va entrar al consistori i que la setmana que ve "per fi" podran defensar la seva feina i que han actuat de manera "correcta".

Albert Batalla: "La setmana que ve, per fi, podrem defensar la nostra feina i que hem actuat de manera correcta"

L'actuació parteix d'una querella de fiscalia, que va rebre una denúncia i va investigar el cas durant sis mesos. El jutjat va obrir el procediment el 26 de març de 2019 i la Guàrdia Civil va entrar el 28 de març a l'Ajuntament i a la seu del Consell i va bolcar la informació dels ordinadors i es va emportar quatre caixes.

La causa està oberta pels delictes de prevaricació, malversació, contra l'administració pública, frau contractual, frau de subvencions i negociacions prohibides a funcionaris. La investigació està relacionada amb subvencions de la UE, fons Leader i Feder, que no s'haurien destinat al motiu pel qual es van donar, segons fonts judicials. També hi hauria concessions d'obres sense els contractes corresponents.

Consell Comarcal Guardia Civil

(La Guardia Civil va entrar a la seu del Consell Comarcal de l'Alt Urgell el 28 de març de 2019/ACN)

Planta de tractaments de lixiviats

D'altra banda, el jutge ha citat a declarar pel 27 de febrer tres persones vinculades al Consorci Alt Urgell Gestió del Medi Ambient (AUGEMA) per suposada prevaricació i falsedat en l'adjudicació d'una planta de tractaments de lixiviats ubicada al dipòsit controlat de residus municipals, a la partida de Benavarre, dins del terme municipal de Montferrer i Castellbò (Alt Urgell). 

Els lixiviats són els residus líquids que es generen en un dipòsit controlat a conseqüència de la infiltració de les aigües de pluja, del contingut d'humitat del residu i, en el cas dels residus biodegradables, del contingut en matèria orgànica.

L'adjudicació de la planta es va fer a la UTE Sufi-Romero Polo-Mediambiental per un import d'1.250.734,06 euros. L'obra de l'any 2008 va ser subvencionada pel departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat.