CAMPANYES PREVENCIÓ

ASPID impulsa la campanya “A l’Alt Urgell posem el fre!” als accidents de trànsit

La campanya per promoure comportaments responsables, actituds de prudència i mesures de seguretat en conduir arribarà a 220 estudiants.
Campanya prevenció accidentalitat Alt Urgell2023 (2)
photo_camera ASPID impulsa la campanya “A l’Alt Urgell posem el fre!” als accidents de trànsit / ASPID

ASPID ha iniciat aquest dimarts la campanya “A l’Alt Urgell posem el fre!”, un programa de prevenció dels accidents de trànsit adreçat a joves estudiants d’ESO. La iniciativa té l’objectiu sensibilitzar els joves amb la finalitat que desenvolupin comportaments responsables, adoptin actituds de prudència i prenguin les mesures de seguretat necessàries en conduir un vehicle de motor i en practicar activitats esportives o de lleure que comportin un risc. Es preveu que el projecte, que es desenvolupa en col·laboració amb els Instituts d’Educació Secundària d'ESO o cicles formatius de la comarca, arribi a un total de 220 estudiants. 

Aquest dimarts es porten a terme sessions a l’IES Valira (alumnat de 4t d'ESO) i a l’IES La Salle (alumnat de 4t d’ESO, de CFGM Electromecànica de vehicles i CFGS Automoció), mentre que el 16 de maig es farà a l’IES Oliana (alumnat de 1r, 2n, 3r i 4t d'ESO. En total, es faran 5 xerrades als tres instituts consignats. La novetat d’aquesta edició és la incorporació de l’IES d’Oliana, fet que respon a la voluntat d’ASPID d’anar ampliant l’abast de la campanya per tal arribar al major nombre possible de joves de la comarca.

Campanya prevenció accidentalitat Alt Urgell2023 (4)
ASPID impulsa la campanya “A l’Alt Urgell posem el fre!” als accidents de trànsit / ASPID

Les sessions de sensibilització compten amb la participació de col·laboradors i testimonis d'ASPID, que expliquen la seva experiència. L’objectiu és que aquests  testimonis, persones que han patit en primera persona un accident de trànsit amb greus seqüeles, donin testimoni de la seva experiència personal, i que alhora exposin les principals causes d’accidentalitat i com es poden evitar, a més d’aportar dades i estudis que donen rigor als aspectes abordats.

En el decurs de les sessions, de 50 minuts de durada, es fa una breu presentació de l’entitat; s’exposen xifres i dades reals sobre l’accidentalitat actual; s’expliquen les causes, conseqüències, estadístiques i objectius, i finalment es donen consells de seguretat, en tots els casos amb l’ajuda d’una persona lligada a l’entitat perquè té una discapacitat física causada per un accident automobilístic.

Campanya prevenció accidentalitat Alt Urgell2023 (1)
ASPID impulsa la campanya “A l’Alt Urgell posem el fre!” als accidents de trànsit / ASPID

Cal dir que les enquestes fetes als alumnes en programes similars, es demostra que el 93% recorda molt o bastant els relats dels monitors; el 86% considera que les xerrades influeixen de manera positiva en la prevenció de les conductes de risc; i el 48% manifesta que arrel la xerrada ha tingut canvis en la seva conducta relacionada amb el trànsit.

A banda de treballar per afavorir la qualitat de vida de les persones, especialment aquelles amb discapacitat i/o en situació de vulnerabilitat, ASPID entén que la sensibilització i l’educació és una eina bàsica per aconseguir transformacions socials reals i a llarg termini que permet avançar cap a una veritable societat de valors i cohesionada. El desenvolupament d’accions de sensibilització i d’educació en valors amb impacte als més joves permet aconseguir canvis importants i duradors en la societat.